Ben je klaar voor een schokkend inzicht? Er zijn verschillende manieren om het water van uw zwemspa te ontsmetten. Oxidatiemiddel, chloor, broom, schokbehandeling - er liggen talloze producten op de plank voor eigenaars van een spa. Maar elk product is niet gelijk en kan niet op dezelfde manier gebruikt worden.
Als eigenaar van een zwemspa wilt u dat het water schoon, helder en uitnodigend is. Een ontsmettingsmiddel, zoals chloor, is essentieel om veilig van het water te kunnen genieten. Maar een schokbehandeling, ook bekend als een oxidatiemiddel, is niet hetzelfde. Deze twee producten moeten allebei gebruikt worden als onderdeel van uw chemische routine voor uw zwemspa.
Hoe gebruik je oxidatiemiddel of chloor?
Voor Master Spas zwemspa's moet u dichloorkorrels gebruiken als ontsmettingsmiddel en een chloorvrij oxidatiemiddel als schokbehandeling. Deze producten werken zij aan zij met het EcoPur filtratiesysteem en maken gebruik van natuurlijke mineralen om uw water te zuiveren.
Chloor in spa's 101
Het toevoegen van chloor aan je zwemspa veroorzaakt een chemische reactie. Chloor is immers een chemische stof. Maar waarom wil je chloor toevoegen aan je zwemspa?
Dichloor hecht zich aan de dingen die je niet in je water wilt hebben - bacteriën, algen en andere organische stoffen. Als het chloor aan de verontreinigingen vastzit, worden de celwanden afgebroken. De verontreinigingen worden, nou ja, nutteloos.
Wat gebeurt er daarna? Daarvoor moeten we terug naar de natuurkundeles op de middelbare school en de les over Sir Isaac Newton. Volgens de derde wet van Newton is er voor elke actie een gelijke en tegengestelde reactie.
Ja, Newton was een natuurkundige, maar dit concept is ook van toepassing op het onderhoud van het zwembadwater. De chemische reactie tussen dichloor en organische stoffen creëert een bijproduct. Deze chlooramines staan ook bekend als gecombineerd chloor, of totaal chloor als we het hebben over chemische niveaus.
Je moet je chloor tussen de 2 en 5 ppm houden voor een effectieve reiniging. Als je totale chloorgehalte boven het aanbevolen bereik ligt (en je vrije chloorgehalte laag is), zit er te veel chlooramines in het water.
De oplossing? Een schokbehandeling. Door een oxidatiemiddel aan je water toe te voegen, kun je de chlooramines afbreken en je water fris houden.
Een schok voor uw zwemspa
Je kent de geur. Het is vertrouwd, bijna geruststellend. Of het nu in een buurthuis of sportschool is, je wordt ermee begroet zodra je het zwembad oploopt.
Wat is het? Chloor.
Maar terwijl je gewend bent dat een zwembad naar chloor ruikt, hoort je spawater geen geur te hebben. En u wilt zeker niet dat het naar chloor ruikt.
Overtollige chlooramines in het water produceren de chemische geur. Deze chlooramines in het water, of andere bacteriën, dwingen je ontsmettingsmiddel om harder te werken. Hoe harder het moet werken, hoe moeilijker het zal zijn om je chemicaliën in het juiste bereik te krijgen.
Het schokmiddel, meestal een chloorvrij oxidatiemiddel, breekt de chlooramines af zodat ze kunnen helpen bij het ontsmettingsproces. In principe wordt het weer chloor.
Bovendien verwijdert de chloorvrije oxidator andere verontreinigingen zoals lichaamsolie, lotions en zweet.
Oxidatiemiddel vs chloor
Een van de voordelen van het gebruik van een chloorvrij oxidatiemiddel is dat het chloor optimaal zijn werk kan doen in het zwembadwater. Het oxidatiemiddel breekt chlooramines en andere organische stoffen af die uw chloor uitputten.
Je zult merken dat je water na gebruik van een oxidatiemiddel frisser ruikt en zachter is voor de huid.
Eigenaars van een zwemspa moeten ongeveer eenmaal per week een chloorvrije schokbehandeling gebruiken, of wanneer het totale chloor hoger is dan het vrije chloor.
Wanneer voeg je chloor toe? Je moet na elk gebruik een kleine hoeveelheid toevoegen. Zorg ervoor dat je de aanbevelingen van de fabrikant volgt, die je op de fles kunt vinden.
Zwemspa chloor
Chloor is chloor, toch? Fout! Er zijn vijf soorten chloor: natriumhypochloriet, lithiumhypochloriet, calciumhypochloriet, dichloor en trichloor. Elk type chloor heeft een andere chemische samenstelling en een ander gebruiksdoel.
Dichloor en trichloor zijn waarschijnlijk de typen die het meest bekend zijn bij eigenaren van een spa of zwembad. Deze chloortypes zijn gestabiliseerd met cyanuurzuur, dat fungeert als een zonbeschermingsmiddel voor het chloor.
Dichloor en trichloor hebben misschien vergelijkbare eigenschappen, maar ze kunnen niet door elkaar worden gebruikt.
Dichloorchloorkorrels zijn pH-neutraal en daarom wordt het aanbevolen voor zwemspa's. De meeste dichloor heeft tussen 55% en 62% actief chloor.
Om chloor aan uw zwemspa toe te voegen, strooit u het gewoon over het wateroppervlak en zet u de jets aan. U zult merken dat het snel oplost, wat een voordeel is van het gebruik van dichloor in uw zwemspa.
Een korte opmerking: Los het chloor niet vooraf op in een emmer water met water. Zwembadeigenaren doen dit misschien wel, maar eigenaren van een spa wordt dit afgeraden.
Ben je benieuwd naar de andere chloorsoorten, vooral trichloor?
Een zwemspa is een alternatief voor een zwembad. Maar het is geen zwembad. Het onderhoud en de verzorging van het water varieert, vooral wat chloor betreft.
Veel zwembadeigenaren gebruiken trichloortabletten. U kunt deze echter beter niet gebruiken in uw zwemspa. Ze lossen langzamer op en zijn zuurder dan dichloorkorrels. Zwembadchloor kan het acryl van je zwemspa langs de waterlijn verkleuren.
Belangrijke herinnering: Bij gebruik van trichloor in uw Master Spas spa vervalt de garantie.
Een alternatief zwembad kopen
Wil je genieten van de voordelen van een zwembad zonder het onderhoud? Met een Master Spas zwemspa kun je thuis zwemmen, sporten, ontspannen en gewoon rondhangen. Klik hier voor meer ideeën voor uw achtertuin en stel u voor hoe een Michael Phelps Signature Swim Spa eruit zou zien in uw ruimte. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas dealer voor meer informatie over het eigendom van een zwemspa. Benieuwd hoeveel een Michael Phelps zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.