zwemmen met snorkel

Zwemmen en trainen met een snorkel

Inademen, uitademen. Inademen, uitademen. Of je nu wandelt, hardloopt of zelfs gewoon op de bank zit, je ademhaling is een automatisch proces. Je hersenen vertellen je lichaam voortdurend dat het verse zuurstof nodig heeft en kooldioxide moet afvoeren.

Maar dat verandert allemaal als je het water in gaat. Je kunt uitademen door je neus en mond. Maar inademen? We weten allemaal hoe dat afloopt. Je zult hoesten, kokhalzen en waarschijnlijk in paniek raken om het water kwijt te raken.

Maar zwemmers, triatleten en zelfs mensen die van watersporten houden weten dat er een manier is om makkelijker te ademen - de snorkel. Als je een zwemsnorkel draagt, kun je je concentreren op je vorm, zwemmen zonder bang te zijn dat je adem mist en je longcapaciteit vergroten.

En voor professioneel triatlete Mirinda Carfrae maakt een snorkel het zwemmen ook relaxter. Carfrae traint in een Master Spas zwemspa en gebruikt het swim-in-place zwembad om oefeningen te doen, de zwemvorm te verbeteren en het gezinsleven in balans te brengen.

Als je nog nooit een snorkel hebt gebruikt, is er wel een leercurve. Maar als je de tijd neemt om vertrouwd te raken met dit trainingshulpmiddel, kun je beter zwemmen en gemakkelijker ademen.

zwemspa
Een Master Spas zwemspa kan een veilige ruimte zijn om hulpmiddelen zoals een centrale zwemsnorkel in te bouwen.

Snorkelen in het midden

Een zwemsnorkel is een vreemd uitziend trainingshulpmiddel. Met een gebogen pijp, gevoerde hoofdband en plastic mondstuk lijkt het er meer op dat je klaar bent om de zee op te gaan dan dat je naar het zwembad gaat. Maar door dit hulpmiddel in je training op te nemen kun je sterker worden in het water, of je nu een wedstrijdzwemmer of een triatleet in een leeftijdscategorie bent.

In de basis is een snorkel een apparaat dat je helpt om onder water te ademen. Het gestroomlijnde ontwerp van een snorkel voor zwemmen in het midden zorgt ervoor dat hij je slag niet hindert. Je plaatst de snorkel op je gezicht nadat je je badmuts en zwembril hebt opgezet. 

Zwemmen met een snorkel kan even wennen zijn. Je kunt hem misschien niet omdoen en een training van 1.600 meter zwemmen. Het is belangrijk om er gewoon mee te spelen en het in je warming-up of cooling-down op te nemen.

Een andere manier om te wennen aan ademen met een snorkel in het zwembad is om je gezicht in het water te leggen. Oefen het inademen door je mond en het uitademen door je mond. 

Zelfs met de juiste vorm kan er water in de snorkel lekken. Hoewel sommige modellen een ontluchtingsventiel hebben, is het goed om hard uit te ademen om al het water uit de pijp te verwijderen.

zwemmen in een zwemspa
Zwemhulpmiddelen zijn handig bij het zwemmen in een kuuroord. Overweeg het gebruik van een boei, snorkel en duikbril.

Voordelen van het gebruik van een zwemsnorkel

Zwemmen kan een van de meest uitdagende sporten zijn, maar ook een van de meest lonende. Het vereist het gebruik van het hele lichaam, waarbij je je met een goede techniek door het water beweegt. Zwemmen vereist oefening, geduld en toewijding. 

Een van de meest uitdagende aspecten van zwemmen, vooral als je nieuw bent in de sport, is het coördineren van je ademhaling met je slag. Zwemmers kunnen hun hoofd draaien of te veel ronddraaien terwijl ze lucht proberen te krijgen. Ze kunnen ook te hoog uit het water komen terwijl ze proberen adem te halen. Het resultaat is een slechte lichaamshouding, overreaching, zakkende heupen en slingeren door het water. 

Zwemmen met een snorkel in het midden stelt je echter in staat om continu te ademen. Zonder de noodzaak om te draaien, kun je je concentreren op de aspecten van het zwemmen die je helpen om sterker en sneller te worden.

5 voordelen van trainen met een snorkel 

Neutrale hoofd- en lichaamshouding. Heb je wel eens gehoord dat je moet kijken waar je naartoe gaat? Hoewel die regel geldt als je je op het land beweegt, lijkt het tegenovergestelde waar te zijn in het water. De juiste hoofdpositie is om naar beneden te kijken. Zwemmers kunnen de neiging hebben om naar de muur of naar andere zwemmers te kijken als ze baantjes trekken. Omhoog kijken beïnvloedt je algehele lichaamshouding in het water en veroorzaakt luchtweerstand. Als je met een snorkel zwemt, hoef je je hoofd niet te bewegen.

Breng je slag in balans. Veel zwemtrainers zullen je aanmoedigen om te oefenen met bilateraal ademen - leren om naar beide kanten te draaien voor lucht. Veel zwemmers geven er echter de voorkeur aan om aan één kant te ademen. Eenzijdige ademhaling kan leiden tot onevenwichtigheden in je slag, wat je slag kan vertragen of zelfs kan leiden tot blessures. Met je hoofd neutraal en je adem gelijkmatig, kun je je meer richten op de elementen van je slag. Cues zijn onder andere lang blijven en door elke fase van de slag heen werken.

Verbeterde kick. Je trap is verantwoordelijk voor een relatief klein percentage van je kracht in het water. Een slechte trap kan je echter aanzienlijk vertragen. Met een zwemsnorkel kun je aan je kick werken, zoals het timen van je trekkracht en het genereren van kracht vanuit je heupen. 

Verbeterde VO2 max. Je VO2 max is een maat voor hoe efficiënt je lichaam zuurstof verwerkt. Als je met een snorkel traint, is een van de voordelen een verbeterde VO2 max. Om het voordeel te zien, moet je echter 30 tot 50 procent van je trainingsvolume in de loop van een week met de snorkel trainen. 

Gevoel voor het water. Er zijn elementen van een goede zwemtechniek die duidelijk zijn, zoals de positie van de handen en de ellebogen. Er zijn echter ook dingen die je tijdens het zwemmen zelf moet leren. Eén element? Gevoel voor het water. Het begrip kan enigszins subjectief zijn, maar het is leren om te voelen hoe je onderarm het water "vangt" als je door het water trekt. Het gebruik van een snorkel tijdens de training kan je helpen om je gedachten op dit element te richten. Probeer in een langzamer tempo te zwemmen en concentreer je op die trekkracht, hoe het water aanvoelt terwijl je beweegt.

zwemtips zwemspa
Triatleten kunnen een zwemspa gebruiken om zich te concentreren op hun lichaamshouding en ademhalingspatronen. Ze kunnen spiegels of onderwatercamera's inbouwen voor feedback.

Freestyle zwemoefeningen voor triatleten

Bij triatlons moeten atleten zwemmen, fietsen en hardlopen. Maar voor velen kan zwemmen de meest uitdagende discipline zijn. Het vereist veel techniek en bewegingen die misschien onnatuurlijk aanvoelen. 

Een van de moeilijkste elementen? Ademen met een goede lichaamshouding. Veel triatleten, vooral degenen die geen zwemachtergrond hebben, dobberen vaak omhoog uit het water waardoor de voeten zinken.

Triatleten kunnen echter hun lichaamshouding en ademhalingspatroon verbeteren door een snorkel op te nemen in hun zwemtrainingen. Het helpt ze niet alleen om "in tune" te komen met hun lichaam, de snorkel kan ook gebruikt worden voor verschillende vrije slag zwemoefeningen.

Sculling oefening. Sculling is een oefening die werkt aan handcontrole en een beter gevoel voor het water. Het dragen van een snorkel voor deze oefening helpt je om je te concentreren op de sculbeweging zonder de "druk" om te ademen. Met een hoge ellebooghouding gebruik je je handen en onderarmen om je door het water te bewegen. Professioneel triatleet Tim O'Donnell stelt voor dat je sterke polsen hebt en een lichte trap. Maak een vegende beweging met je onderarmen - bijna zoals ruitenwissers. 

Trappen stroomlijnen. Wil je je trap en lichaamshouding verbeteren? Deze stroomlijntrapoefening kan je helpen bij het vrije slag zwemmen. Met een snorkel en vinnen aan ga je het trappen met één arm oefenen. Terwijl één arm wordt uitgestrekt, trapt het andere been. Breng de voorste arm naar je heupen en herhaal dit aan de andere kant. Dus, als de rechterarm uitgestrekt is, schop je met het linkerbeen. Met deze oefening werk je aan beide fases van de trap terwijl je de heupen stabiliseert.

Zwemmen met één arm. Met je snorkel op ga je oefenen met zwemmen met één arm. Zwem twee slagen met je rechterarm en dan twee slagen met je linkerarm. De arm die niet werkt moet aan je zij liggen. Zorg ervoor dat je je buikspieren betrokken houdt, zodat je een goede lichaamshouding kunt behouden. Deze vrije slag zwemoefening helpt triatleten om te zien welke kant ze het beste kunnen zwemmen. 

voordelen van de centrale snorkel
Professioneel triatlete Miranda Carfare neemt een zwemsnorkel op in haar zwemtraining. Ze zwemt in een Master Spas zwemspa.

Een snorkel gebruiken in een swim-in-place zwembad

Er is niets leuker dan aan te komen bij het zwembad, klaar om aan je training te beginnen, en er dan achter te komen dat de banen vol zijn. Of in een baan terechtkomen met iemand wiens vaardigheden niet overeenkomen met die van jou. 

Drukke zwembanen kunnen je motivatie voor de training om zeep helpen. Je hebt zin om het zwemmen helemaal over te slaan of om je workout aan te passen om maar iets gedaan te krijgen. Het kan immers een uitdaging zijn om aan je vrije slag zwemoefeningen te werken als je zwempartner tegen je opbotst.

Voor drievoudig IRONMAN wereldkampioene Mirinda Carfrae is trainen in een swim-in-place zwembad de oplossing. De Master Spas zwemspa stelt haar in staat om te zwemmen in het gemak en de privacy van haar achtertuin, zonder ooit een baan te hoeven delen.

Een van haar favoriete manieren om te zwemmen in de spa is met een snorkel in het midden. Ze zet de waterstroom op een rustig tot gematigd tempo en zwemt gewoon. Met de toevoeging van zwembadspiegels kan ze zich concentreren op haar hand- en elleboogpositie en andere elementen van de slag. Dankzij de feedback van de spiegels in het zwembad kan ze direct veranderingen aanbrengen en de belangrijke connectie tussen geest en spieren maken.

Voor degenen die het moeilijk vinden om met een snorkel in een zwembad te zwemmen, of het nu gaat om het afduwen of het proberen te draaien, kan de zwemspa het makkelijker maken. De stationaire zwemervaring betekent dat je nooit hoeft te stoppen bij de muur of een draai hoeft te maken.

Bonus: je kunt de snorkel gebruiken zoals je wilt zonder vreemde blikken te krijgen van mensen die het gereedschap niet kennen.

Een inbouwzwembad kopen

Bent u klaar om het hele jaar door te genieten van de voordelen van zwemmen, recreatie en ontspanning? Met een Master Spas zwemspa thuis kunt u op uw eigen tempo trainen zodat u op uw best kunt zwemmen. Klik hier om meer ideeën op te doen voor uw achtertuin en een beeld te krijgen van hoe een Master Spas zwemspa eruit zou zien in uw ruimte. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een zwemspa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen