muziek tijdens het zwemmen

Word een betere zwemmer met een zwemanalyse

Een goede - of betere - zwemmer worden betekent niet dat je meer moet zwemmen dan je concurrenten en ook niet dat je de beste uitrusting moet hebben. Als je een snellere zwemmer wilt worden, komt het aan op techniek. 

Het is geen geheim dat zwemmen een techniekgedreven sport is. Maar het is een feit dat niet overdreven kan worden, want water is 800 keer dichter dan lucht en je moet je met efficiëntie bewegen. Toch is het niet ongewoon dat een zwemmer zich gevangen voelt in een cyclus van frustratie, waarbij zijn of haar vooruitgang wordt belemmerd door een gebrek aan inzicht in de juiste slagtechniek. 

Maar het is moeilijk om te weten of je met een goede techniek zwemt. Als je in het water springt en van de muur afduwt, zie je alleen de zwarte baan - niet hoe je door het water beweegt. Zonder dat duidelijke zicht op je techniek en de feedback over hoe je je kunt verbeteren, kun je geen vooruitgang boeken of zelfs je tijden langzamer zien worden. 

Volgens pro triatleet Ben Kanute is een zwemanalyse een van de beste investeringen die sporters kunnen doen. Met een zwemanalyse krijg je feedback over het mechanisme van je slag en krijg je tips en oefeningen om die veranderingen aan te brengen. 

Van het opbouwen van zelfvertrouwen tot het voorkomen van blessures, een zwemanalyse biedt voordelen voor zwemmers van elk niveau.

zwemtraining

Basisprincipes zwemanalyse

Zwemmen is een van de beste manieren om actief te worden en te blijven en tegelijkertijd je algehele welzijn te bevorderen. Maar om van je zwemervaring te genieten en je techniek te verbeteren, moet je je richten op de mechaniek van je slag. Je wilt je efficiënt door het water kunnen bewegen.

Maar hoe kun je je richten op efficiëntie als je jezelf niet ziet zwemmen?

Videoanalyse is een steeds toegankelijkere en populairdere manier voor zwemmers om met coaches samen te werken. De zwemmer kan een zwemsessie opnemen en voorleggen aan een coach, die eventuele problemen in de slag van de zwemmer kan aanpakken.

Maar misschien heb je vragen over het zwemanalyseproces.

Hoe ziet een zwemanalyse eruit? 

Een zwemanalyse is een uitgebreide evaluatie van je zwemtechniek, vorm en prestaties. Het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde coach of zwemexpert en omvat een gedetailleerd onderzoek van je slagen, starts, bochten en finishes om verbeterpunten te identificeren.

Hoe werkt het proces? 

Meestal wordt je zwemsessie opgenomen. Als je in een zwembad zwemt, kun je een sportcamera aan het einde van de baan zetten of zelfs een trainingspartner naast je laten zwemmen. 

Je kunt jezelf ook zwemmend opnemen in een swim-in-place zwembad zoals een Michael Phelps zwemspa. Met de zwemspa kun je de camera in meerdere hoeken plaatsen en zelfs onder water zonder dat je je zorgen hoeft te maken over andere zwemmers. 

Een zwemspa is een alternatief voor een zwembad in de achtertuin dat een stationaire zwemervaring biedt. Het zwemsysteem genereert een eindeloze zwemstroom waar je tegenin kunt zwemmen. Michael Phelps zwemspa's hebben een systeem met variabele snelheid dat zelfs de meest doorgewinterde zwemmers kan uitdagen.

Nadat je de beelden hebt gedownload, stuur je ze ter beoordeling naar een coach. De coach bekijkt verschillende aspecten van je slag, zoals je handbeweging, lichaamshouding, trap en algehele vorm. Daarna krijg je persoonlijke feedback en aanbevelingen om je zwemstijl te verbeteren.

Hoe vaak moet ik een zwemanalyse laten doen?

De frequentie van zwemanalyses hangt af van je individuele doelen en behoeften. Voor wedstrijdzwemmers kunnen regelmatige analyses nuttig zijn om de vooruitgang bij te houden en de prestaties te verfijnen. Voor anderen kan een incidentele analyse een leidraad zijn voor voortdurende verbetering.

Hoeveel kost een zwemanalyse?

De kosten variëren van service tot service. Sommige beginnen bij $50 terwijl andere $400 kosten. Het is belangrijk om klantbeoordelingen te lezen en de details van het pakket te bekijken, zodat je het pakket kiest dat het beste bij je past. Als de service een consultatie aanbiedt, plan er dan een in om te zien of de coach bij je past.

voordelen van zwemanalyse
Bijna elke vorm van beweging kan goed zijn voor je stressniveau en gezondheid. Het is belangrijk om een vorm van beweging te kiezen die je leuk vindt, of het nu wandelen, yoga of zwemmen is.

Wie kan baat hebben bij een zwemanalyse

Of je nu als volwassene leert zwemmen of een wedstrijdzwemmer bent, een zwemanalyse kan voor veel mensen nuttig zijn. 

Volwassen zwemmers

Als je als volwassene leert zwemmen, kan baantjes trekken als een ontmoedigende taak aanvoelen. Je voelt je al na een paar baantjes buiten adem en je sessies lijken meer op een scène uit "Jaws" dan op een clip van de zomerspelen. Een zwemanalyse kan een cruciaal stappenplan bieden en je helpen een solide basis te leggen in slagen, ademhaling en algehele vorm. Door al in een vroeg stadium met de basis te beginnen, kunnen beginners zich op een traject voor succes instellen en van hun tijd in het zwembad genieten.

Liefhebbers van fitness

Zwemmen is een geweldige vorm van lichaamsbeweging, vooral als je op zoek bent naar een training met weinig impact voor het hele lichaam. Als je een fitnessfanaat bent, kan een zwemanalyse je helpen om je slag en techniek te verbeteren, zodat je het meeste uit je training haalt. Als je een efficiënte zwemmer wordt, geeft dat je training niet alleen meer zin, maar wordt het ook een leuke en duurzame vorm van lichaamsbeweging.

Triatleten

Als je niet alleen probeert te balanceren, maar ook probeert uit te blinken in drie sporten, is efficiëntie cruciaal - en de beste manier om die efficiëntie te ontwikkelen is te weten hoe je het zwemmen kunt verbeteren. De feedback die je krijgt van je analyse zal je helpen om je algehele zwemtechniek te verbeteren. Bovendien leer je hoe je energie kunt besparen tijdens het zwemmen, zodat je het beste kunt presteren in de volgende fasen van de race. 

Wedstrijdzwemmers

Als wedstrijdzwemmer kan elke milliseconde tellen. Een zwemanalyse kan het verschil betekenen tussen het neerzetten van je beste tijden en het missen van een medaille. Bij wedstrijdzwemmers kijkt de coach naar de start, de bochten, de finish en het slagmechanisme. Deze persoonlijke feedback is belangrijk om hun prestaties te verfijnen en een voorsprong op de concurrentie te krijgen.

Masters zwemmers

Masterszwemmers, meestal oudere atleten, kunnen te maken krijgen met unieke uitdagingen die samenhangen met het ouder worden, zoals gewrichtsproblemen. Een zwemanalyse kan aanbevelingen op maat bieden voor deze fase in het leven, wat een lang leven in de sport bevordert. 

stationair zwemmen

Voordelen van zwemanalyse

Geen twee zwemmers zijn hetzelfde, een zwemcoach kijkt naar jouw unieke lichaamsbouw en beoordeelt je sterke en zwakke punten. Met die persoonlijke feedback kun je je richten op specifieke aspecten van je techniek.

Technische fouten ontdekken

Een van de belangrijkste voordelen van een zwemanalyse is de mogelijkheid om fouten in je zwemtechniek op te sporen en te corrigeren. Een coach kan je slagen, trap, lichaamshouding en ademhaling analyseren om gebieden te identificeren die verbetering behoeven. De coach kan oefeningen aanbieden die je helpen om je slagmechanisme en lichaamsuitlijning te verbeteren, zodat je efficiënter kunt zwemmen. Het resultaat? Snellere tijden en minder kans op blessures.

Als je in een Michael Phelps zwemspa zwemt, kan het gebruik van spiegels in het zwembad je helpen om je slag te verbeteren. Spiegels geven je direct visuele feedback over je slag, trap en lichaamspositie. Door deze onmiddellijke reflectie kun je in realtime aanpassingen maken en je concentreren op de suggesties van de coach.

Blessurepreventie

Zwemmen met een slechte techniek kan bepaalde spieren, gewrichten en pezen onnodig belasten, wat kan leiden tot overbelastingsblessures. Door een zwemanalyse te ondergaan, kun je problemen met je techniek ontdekken die kunnen bijdragen aan bestaande blessures of deze verergeren. Onder begeleiding van een zwemcoach kun je de nodige veranderingen aanbrengen om toekomstige blessures te voorkomen en met meer gemak en comfort te zwemmen.

Efficiëntieverbetering

Als je een snellere zwemmer wilt worden, denk je misschien dat je je slagfrequentie moet verhogen of harder moet trappen. Je lichaamshouding kan echter van grote invloed zijn op hoe efficiënt je zwemt. Een zwemanalyse geeft inzicht in je lichaamshouding en andere mechanismen die onnodige weerstand veroorzaken. Of je nu je borst naar beneden moet duwen of harder moet trekken, leren zwemmen met meer efficiëntie kan je helpen minder energie te gebruiken tijdens een training. Misschien kom je erachter dat je verder en sneller kunt zwemmen, waardoor je een betere zwemmer wordt. 

Geïndividualiseerd trainingsplan

Heb je inspiratie nodig voor een zwemtraining? De kans is groot dat je je favoriete zoekmachine hebt geraadpleegd voor een zwemset of zelfs een trainingsplan. Deze online zwemtrainingsplannen kunnen goed zijn, maar ze zijn misschien niet goed voor jou. Zodra je je zwemanalyse hebt voltooid, kan de zwemcoach een persoonlijk trainingsplan ontwikkelen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften. Dit plan houdt rekening met je sterke en zwakke punten en je doelen. Met een gestructureerd plan kun je je richten op gerichte oefeningen om specifieke verbeterpunten aan te pakken. Door dit plan te volgen, zul je meer vooruitgang boeken en je doelen sneller bereiken.

Vertrouwen opbouwen

Je rondetijden zijn niet het enige dat een klap krijgt als je niet op je best zwemt. Je zelfvertrouwen kan echt worden aangetast als je moeite hebt om verbeteringen aan te brengen. Een zwemanalyse helpt je niet alleen je zwemmen te verbeteren, maar ook je zelfvertrouwen in het water. Door een beter begrip van je slagmechanisme en lichaamshouding krijg je meer vertrouwen in je zwemcapaciteiten. Dit nieuwe vertrouwen kan zich vertalen in betere wedstrijdprestaties, meer plezier in de sport en een groter gevoel van prestatie.

Volg de voortgang in de loop van de tijd

Regelmatige zwemanalyses bieden het voordeel dat je je vooruitgang in de loop van de tijd kunt volgen. Als je veranderingen in je techniek doorvoert, kun je zien hoe ze je prestaties positief beïnvloeden. Dit motiveert je niet alleen om door te gaan met het verfijnen van je vaardigheden, maar geeft je ook een tastbaar overzicht van je verbetertraject.

Zwemmen in een Michael Phelps zwemspa is een unieke en effectieve manier om je vooruitgang bij te houden en een betere zwemmer te worden. De zwemspa is voorzien van een instelbare stroming, zodat je de intensiteit van het zwemmen kunt aanpassen. Naarmate je vordert, kun je de weerstand geleidelijk verhogen, waardoor je een meetbare meting van je vooruitgang krijgt. 

Of je kunt je richten op het opbouwen van je uithoudingsvermogen en de duur van je zwemsessies verlengen. En omdat je geen baan hoeft te reserveren of hoeft te stressen om bij het zwembad te zijn voordat het sluit, kun je je routine aanhouden en zo lang zwemmen als je wilt. 

spa kopen

Hoe koop ik een spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een Michael Phelps Signature Swim Spa kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en relaxen in een hot tub. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het bezit van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.