afspeellijsten om te zwemmen

Is zwemmen goede lichaamsbeweging?

Van hardlopen tot fietsen, yoga tot CrossFit, er zijn zoveel manieren om aan je dagelijkse 30 minuten beweging te komen. Elke manier heeft zijn eigen voordelen en kan helpen om je algehele gezondheid te verbeteren. Als je echter een lijst zou moeten maken van de beste manieren om te bewegen, dan is er één workout die bijna altijd bovenaan de lijst staat - zwemmen.

Hoewel zwemmen vaak een recreatieve activiteit lijkt, is het eigenlijk een ongelooflijk effectieve en plezierige vorm van lichaamsbeweging. Het is niet alleen een training voor het hele lichaam, maar het heeft ook weinig impact en is niet belastend voor de gewrichten. 

Dus ... is zwemmen een goede oefening? Absoluut. Het is zelfs een geweldige trainingsoptie, of je nu fit wilt worden, wilt afvallen of variatie aan je routine wilt toevoegen.

winterzwembad

Voordelen van zwemmen als lichaamsbeweging

Naast voeding speelt lichaamsbeweging een belangrijke rol in je algehele gezondheid. De meeste gezonde volwassenen moeten streven naar ten minste 150 minuten aerobe lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit per week, of 75 minuten zware lichaamsbeweging per week.

Maar hoe je die 150 minuten besteedt, is aan jou. Je kunt gaan wandelen, softballen in een recreatief team of zelfs een rondje golfen. 

Zwemmen is echter een van de populairste manieren om te sporten. Zwemmen is zelfs de op drie na populairste sport in de Verenigde Staten.

Zwemmen is niet zo populair omdat het zo leuk is - hoewel dat wel zo is. Zwemmen biedt talloze voordelen en helpt je om je lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren zonder extra stress.

Lage impact

In het water voel je je lichter dan op het land omdat het drijfvermogen van het water de zwaartekracht vermindert. Hoe dieper het water, hoe merkbaarder de effecten van het drijfvermogen. De stress op je lichaam kan zelfs met 90 procent afnemen. 

Met minder belasting op je gewrichten is zwemmen een ideale vorm van lichaamsbeweging voor mensen met gewrichtspijn of mobiliteitsproblemen. Of voor sporters die een effectieve vorm van crosstraining willen.

Maar een lage impact betekent niet dat zwemmen een minder effectieve workout is. Zwemmen is eigenlijk een workout voor het hele lichaam waarbij de spieren in de armen, benen, kern en rug worden gebruikt.

Cardiovasculair uithoudingsvermogen

Een van de voordelen van sporten is de kans om je cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren - het vermogen van het hart en de bloedvaten om een trainingssessie door te komen. Als je fit bent of een goed uithoudingsvermogen hebt, ben je beter in staat om alledaagse activiteiten te doen, zoals traplopen of boodschappen dragen.

Ja, er is een manier om traplopen gemakkelijker te maken. 

Zwemmen is een fantastische manier om je hartslag te verhogen en je longcapaciteit te vergroten. Volgens een onderzoek in het Journal of Exercise Rehabilitation leiden zwemprogramma's tot significante verbeteringen in het cardiovasculaire uithoudingsvermogen. Meer nog, het kan helpen je hartgezondheid te verbeteren, je bloeddruk te verlagen en je risico op hartaandoeningen te verkleinen.

zwembad spiegels zwemspa

Gewichtsverlies en lichaamssamenstelling

Veel mensen beginnen met een trainingsprogramma in de hoop gewicht te verliezen of het uiterlijk van hun lichaam te veranderen. In feite doet meer dan 60 procent van de mensen die proberen af te vallen aan lichaamsbeweging.

Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om gewichtsverlies op verschillende manieren aan te pakken. Zwemmen kan je helpen om in een constant tempo calorieën te verbranden en tegelijkertijd magere spieren op te bouwen. 

Stressmanagement

Naast de fysieke voordelen kan zwemmen ook helpen om je mentale gezondheid te verbeteren. Water heeft van nature een kalmerend effect. In combinatie met de ritmische beweging kan zwemmen helpen om je geest tot rust te brengen. Ook de focus op de ademhaling kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel. 

Daarnaast kunnen de sport en een actieve levensstijl in het algemeen je humeur een boost geven, je gevoel van eigenwaarde verbeteren, beter slapen en stress verminderen.

zwemspullen

Zwemmen voor lichaamsbeweging

Zwemmen is niet alleen een ontspannende activiteit voor luie zomerdagen in het zwembad; het is ook een fantastische manier om fit en gezond te blijven. 

Of je nu een beginner bent die met je tenen in het water springt of een ervaren zwemmer die zijn workout wil optimaliseren, deze gids neemt je mee door de essentie van zwemmen voor lichaamsbeweging.

Versnellen

Zorg voor de juiste uitrusting voordat je de sprong waagt. Een goed passende zwembroek, badmuts en zwembril zijn essentieel. Een zwembril zorgt voor helder zicht onder water, terwijl een badmuts je bewegingen helpt stroomlijnen en je haar beschermt tegen chloor.

Opwarmroutine

Net als bij elke andere oefening is het cruciaal om op te warmen voordat je gaat zwemmen. Begin met rustige stretchoefeningen op het droge om je spieren los te maken. Als je eenmaal in het water ligt, begin dan met langzame, gemakkelijke baantjes om je hartslag geleidelijk te verhogen en je lichaam voor te bereiden op een intensievere training. Kick sets met een kickboard zijn ook een geweldige manier om je hart te laten pompen en je spieren op te warmen.

zwemmen in plaats zwembad

Beheers de basis

Je hoeft niet alle vier de slagen te zwemmen om te trainen. Veel mensen zullen zich richten op de vrije slag. De vrije slag, ook wel voorcrawl genoemd, is de meest efficiënte en veelzijdige zwemslag. Je kunt zwemmen in een zwembad, spa of in open water.

Als je voor het eerst zwemt, begin dan met de basisbeginselen van de vrije slag - hoofdpositie, ademhaling, trekken en trappen. Zwemoefeningen zoals stroomlijnen, inhalen en schoppensets kunnen je helpen om te leren hoe je lichaam door het water moet bewegen en versterken goede bewegingspatronen. Zwemlessen voor volwassenen of online tutorials kunnen je ook helpen om de basisbeginselen te leren zodat je met een goede techniek en efficiëntie kunt zwemmen.

Wil je de andere slagen leren? Het beheersen van de voorcrawl kan je het vertrouwen geven om de schoolslag, rugslag en vlinderslag te proberen. Elke slag richt zich op verschillende spiergroepen en zorgt zo voor een goed afgeronde workout. 

Stel realistische doelen

Of je nu zwemt om fit te worden of traint voor een specifiek evenement, stel realistische doelen om je vooruitgang bij te houden. Begin met hanteerbare afstanden en verhoog geleidelijk naarmate je uithoudingsvermogen verbetert. Duidelijke doelen helpen je gemotiveerd en gefocust te blijven tijdens je zwemsessies.

Intervaltraining opnemen

Om de voordelen van zwemmen te maximaliseren, kun je intervaltraining in je routine opnemen. Wissel perioden van zwemmen met een hoge intensiteit af met herstelrondjes met een lagere intensiteit. 

Als je bijvoorbeeld zwemt in een Michael Phelps Signature Swim Spa, kun je 1 minuut in een sneller tempo zwemmen, gevolgd door 2 minuten in een gematigder tempo. Dit helpt niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar zorgt er ook voor dat de training veel sneller voorbij gaat.

Michael Phelps zwemspa's hebben een zwemsysteem met variabele snelheid, dat een eindeloze stroming creëert om in plaats te zwemmen. Er zijn snelheidsinstellingen van nul tot honderd en je kunt zo snel zwemmen als 54 seconden per 100 meter tempo. Met dit systeem kun je je tempo instellen, maar je kunt jezelf ook uitdagen. Dankzij de verschillende snelheidsinstellingen kun je ook kleine aanpassingen maken, zodat je precies de juiste weerstand krijgt.

Meng je routine

Eentonigheid kan je motivatie om zeep helpen, dus houd het interessant door je zwemroutine te mixen. Probeer verschillende slagen, doe verschillende wateroefeningen of gebruik apparatuur zoals kickboards en pull buoys om afwisseling in je workouts te brengen. Afwisseling houdt het niet alleen spannend, maar daagt je lichaam ook op nieuwe manieren uit.

zwemtips zwemspa

Zwemmen toevoegen aan je routine

Zwemmen is een van de beste oefeningen om je doelen op het gebied van fitness en gewichtsverlies te bereiken. Het kan echter een uitdaging zijn om regelmatig toegang te krijgen tot een geschikt zwembad. Een Michael Phelps zwemspa kan een waardevolle aanvulling zijn op je wellnessroutine. 

Een zwemspa biedt gemak, hydrotherapiefuncties en is het hele jaar door te gebruiken, een Michael Phelps spa stelt je in staat om zonder barrières te genieten van de voordelen van zwemmen.

Gemak en toegankelijkheid

Een van de grootste uitdagingen voor zwemmers is om naar het zwembad te gaan. Of je nu in een gebied woont waar de toegang tot het zwembad beperkt is of de tijden niet in je schema passen, de toegang tot het zwembad kan een barrière vormen voor mensen die willen zwemmen om te sporten. 

Een Michael Phelps zwemspa maakt zwemmen gemakkelijker en toegankelijker. Als je de spa in je achtertuin installeert, heb je 24/7 toegang tot een swim-in-place zwembad. Bovendien hoef je je niet te verplaatsen, om te kleden in de kleedkamer en een baan te delen. Of, misschien nog erger, als je komt opdagen en ontdekt dat er bij een zwemles nog maar twee baantjes in het zwembad zijn.

Hydrotherapie

Zwemspa's zijn er niet alleen voor lichaamsbeweging. Michael Phelps zwemspa's bieden ook een ruimte voor ontspanning en herstel. Zwemspa's zijn uitgerust met strategisch geplaatste massagestralen en bieden een persoonlijke en therapeutische ervaring om spierpijn na een intensieve training te verlichten of gewoon een toevluchtsoord voor stressverlichting en ontspanning. De hydrotherapiejets richten zich op specifieke spiergroepen en geven een kalmerende en verkwikkende massage die de bloedsomloop verbetert en het herstelproces versnelt. 

Fitness het hele jaar door

 De meeste buitenzwembaden hebben een seizoen. Zelfs uw plaatselijke overdekte zwembad gaat waarschijnlijk elk jaar een paar weken dicht voor onderhoud. Een spa is ontworpen om het hele jaar door gebruikt te worden, in elk klimaat. Met de mogelijkheid om de watertemperatuur aan te passen, kunt u genieten van uw zwemspa op een warme zomerdag of in de winter. Deze toegankelijkheid zorgt ervoor dat uw fitnessroutine ononderbroken blijft, wat de consistentie en het algehele welzijn bevordert.

Hoe koop ik een Michael Phelps zwemspa?

Ben je klaar om te investeren in je training en wellness routine? Een Michael Phelps Signature Swim Spa is een zwembadalternatief voor alle seizoenen dat je niet alleen dit jaar, maar nog vele jaren kunt gebruiken. Klik hier voor meer informatie over hoe je een achtertuin oase creëert met een Michael Phelps Signature Swim Spa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas dealer voor meer informatie over het eigendom van een zwemspa. Benieuwd hoeveel een Michael Phelps zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen