thuisworkouts

Slim hart: Zwemmen voor een gezond hart en bloedvaten

Je moet een hart hebben. Het is tenslotte een van je meest vitale organen. Het hart pompt bloed door je hele lichaam en voorziet je cellen van zuurstof en voedingsstoffen. Maar als het niet optimaal werkt, kan het je vermogen om je beste leven te leiden beïnvloeden. 

Volgens de American Heart Association hebben meer dan 82 miljoen Amerikanen een vorm van hart- en vaatziekten. Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten - volgens de Centers for Disease Control sterft er elke 34 seconden iemand aan deze ziekte.

Maar in veel gevallen kunnen mensen hun risico op hartaandoeningen verminderen door hun levensstijl te veranderen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Een trainingsroutine kan je helpen je hart te versterken en je algehele cardiovasculaire functie te verbeteren. Bovendien heeft het een positieve invloed op andere aspecten van de gezondheid van het hart, zoals bloeddruk, cholesterol en gewichtsbeheersing. De American Heart Association beveelt ten minste 150 minuten per week aerobe lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit aan. 

Als je je concentreert op de gezondheid van je hart, is het belangrijk om een oefening te vinden die je leuk vindt en die je consequent kunt doen. Zwemmen is een van de meest effectieve en leuke vormen van lichaamsbeweging om de gezondheid van je hart te verbeteren. Het is een activiteit met weinig impact die het hele lichaam traint en de gewrichten minimaal belast, waardoor het geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

hartgezondheid

Hartgezondheid in de Verenigde Staten

Februari is American Heart Month en het is een gelegenheid om mensen aan te moedigen proactief om te gaan met de gezondheid van hun hart. Hartaandoeningen blijven de belangrijkste doodsoorzaak in Amerika en treffen zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden en achtergronden.

Ongeveer 695.000 Amerikanen sterven elk jaar aan hartaandoeningen, waaronder een reeks aandoeningen zoals kransslagaderaandoeningen, hartaanvallen, hartfalen en hartritmestoornissen. 

Veel van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen hebben te maken met levensstijl - hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, roken, voeding en lichaamsbeweging. Maar het goede nieuws is dat je gezonde gewoonten kunt aannemen om hartaandoeningen tegen te gaan. 

"Hartaandoeningen zijn voor 90 procent behandelbaar - iedereen kan hartaandoeningen overal ter wereld voorkomen, vooral door zout- en cholesterolarm voedsel te eten, regelmatig te bewegen en niet te roken," zegt Leslie Cho, M.D., sectiehoofd Preventieve Cardiologie en Hartrevalidatie bij de Cleveland Clinic. "Zelfs als iemand een familiegeschiedenis van hartaandoeningen heeft, kunnen we hartaandoeningen nog steeds voorkomen en behandelen dankzij de ongelooflijke vooruitgang in de geneeskunde."

Een gezond dieet voor het hart 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een overwegend gezond dieet volgen hun risico op hartaandoeningen met wel 21 procent kunnen verlagen. Uit een onderzoek uit 2020 waarin vier verschillende gezonde eetpatronen werden onderzocht, bleek zelfs dat de eetpatronen even effectief waren in het bevorderen van een gezond hart. 

In het algemeen is het belangrijk om je te richten op een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Voedingsmiddelen met veel natrium en suiker kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je hart.

Regelmatige lichaamsbeweging

In een onderzoek dat in 2013 werd uitgevoerd, ontdekten onderzoekers dat een hoger niveau van lichamelijke activiteit samenhing met een afname van 21 procent van het aantal gevallen van coronaire hartziekten bij mannen en een afname van 29 procent van het aantal gevallen van coronaire hartziekten bij vrouwen.

De aanbeveling van de American Heart Association is om per week minstens 150 minuten aerobe lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging te doen. Je kunt alles doen wat je hartslag omhoog krijgt - of het nu wandelen, dansen, fietsen of zwemmen in een zwemparadijs is. 

Stoppen met roken

Roken doet meer dan alleen je longen aantasten. Het kan uw triglyceriden verhogen, uw goede cholesterol verlagen, uw bloed sneller doen stollen en de cellen die uw bloedvaten bekleden beschadigen, naast andere fysiologische veranderingen. Al deze veranderingen kunnen je risico op hartaandoeningen verhogen.

Passief roken is ook gevaarlijk en leidt elk jaar tot bijna 34.000 sterfgevallen door coronaire hartziekten in de Verenigde Staten.

Als je je concentreert op de gezondheid van je hart, zoek dan ondersteuning om te stoppen met roken. Counseling, lotgenotengroepen en medicijnen kunnen je helpen om te stoppen en je hartgezondheid te verbeteren.

zwemmen hartgezondheid

Voordelen van zwemmen voor een gezond hart

De beste oefening voor je hart is vaak de vorm van beweging die je consequent kunt doen. Wandelen wordt vaak aanbevolen als een van de beste opties omdat het toegankelijk is, weinig impact heeft en er geen speciale uitrusting voor nodig is. 

Er zijn echter andere vormen van lichaamsbeweging die net zo goed zijn voor de gezondheid van het hart - zo niet beter.

Zwemmen is een oefening met weinig impact waarbij het hele lichaam wordt betrokken, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die hun hartgezondheid willen verbeteren.

Verbeter je conditie 

Zwemmen laat je hart pompen, verhoogt je hartslag en verbetert je cardiovasculaire uithoudingsvermogen. Regelmatige zwemsessies versterken je hartspieren, waardoor ze efficiënter bloed door je lichaam pompen. Een verhoogde bloedstroom verlaagt het risico op hartaandoeningen en beroertes.

Verlaagt de bloeddruk

Volgens de American Heart Association hebben ongeveer 122 miljoen mensen - bijna de helft van de Amerikanen ouder dan 20 jaar - een hoge bloeddruk.

Maar het is aangetoond dat een consistente zwemroutine helpt om de bloeddruk te verlagen. Als je zwemt, of zelfs alleen maar sport in het water, vermindert het drijfvermogen de druk op je gewrichten en bloedvaten. Volgens een onderzoek daalde de systolische bloeddruk aanzienlijk bij deelnemers die zwommen. Bovendien daalde hun hartslag in rust met ongeveer 10 slagen per minuut.

Gewichtsmanagement

Zwemmen is een workout voor het hele lichaam. Je moet je bovenlichaam, core en onderlichaam aanspreken terwijl je door het water beweegt. En omdat je zoveel spieren gebruikt, verhoog je je hartslag en stofwisseling. Een regelmatige zwemroutine kan een geweldige manier zijn om calorieën te verbranden. Het kan een onderdeel zijn van een holistische inspanning om af te vallen of een gezond gewicht te behouden.

Zwemmen biedt een duidelijk voordeel ten opzichte van andere oefeningen zoals wandelen of joggen, omdat het weinig belastend is. Deze eigenschap maakt zwemmen bijzonder geschikt voor mensen die uit vorm zijn, ouder worden of last hebben van specifieke lichaamsdelen, zoals gewrichten of de rug.

Stress verminderen

Het is bekend dat stress hartaandoeningen in de hand werkt. Regelmatige zwemsessies kunnen stressniveaus helpen verlagen door endorfine vrij te maken, ook wel bekend als de "feel good"-hormonen. De ritmische beweging in het water in combinatie met de serene omgeving van zwemmen bevordert ontspanning en mentaal welzijn.

In een onderzoek onder bijna 1.200 zwemmers zei 74 procent van de deelnemers dat zwemmen hen hielp om stress en spanning los te laten. Daarnaast zei 70 procent dat zwemmen hen hielp om zich mentaal verfrist te voelen. 

zwemmen hartgezondheid

Maak zwemmen onderdeel van je routine met een Michael Phelps zwemspa

Hoewel zwemmen ontegenzeggelijk goed is voor de gezondheid van je hart, is het niet altijd makkelijk om een workout in het water in te plannen. Het dichtstbijzijnde zwembad is misschien 30 minuten rijden, de tijden van het rondjes zwemmen passen misschien niet in je schema of je houdt niet van zwemmen als het altijd druk is in het zwembad.

Een Michael Phelps Signature Swim Spa zwemspa biedt alle voordelen van een traditioneel zwembad, met als extra voordeel dat het handig in je eigen achtertuin ligt. Met een zwemspa kun je zwemmen opnemen in je workout routine of een trainingsreis beginnen - en tegelijkertijd je hartgezondheid verbeteren.

Gemak en toegankelijkheid

Met een zwemspa hoef je niet naar een openbaar zwembad of een strand. Het is er gewoon, op een steenworp afstand van uw achterdeur. Met een spa thuis is het gemakkelijker dan ooit om zwemmen in je routine op te nemen, zodat je een constant trainingsschema hebt.

Zwemmen spa stretching routine

Het hele jaar door zwemmen

In tegenstelling tot buitenzwembaden die beperkt zijn tot warme seizoenen, kunnen zwemspa's het hele jaar door gebruikt worden. Michael Phelps zwemspa's hebben een ingebouwd verwarmingssysteem en isolatie, waardoor je je zwemspa zonder seizoensbeperkingen kunt gebruiken. 

Aanpasbare workout

Met een zwemspa kun je je zwemroutine aanpassen aan het tempo en de intensiteit van je voorkeur. Of je nu een beginner of een ervaren zwemmer bent, je kunt de snelheid van de zwemstroom aanpassen aan je fitnessniveau. Dit maakt het een uitstekende optie voor mensen die herstellen van blessures of mensen met verschillende fitnessbehoeften binnen hetzelfde huishouden.

Ontspanning en herstel

Naast een manier om thuis te zwemmen en te sporten, dient een spa zwemmen ook als een plek om prioriteit te geven aan ontspanning. Na een verkwikkende duik kunt u profiteren van de hydrotherapiejets van de zwemspa, die massageachtige voordelen bieden. Hydrotherapie bevordert spierherstel, vermindert ontstekingen en biedt algehele ontspanning - een uitstekende manier om je hart en geest te kalmeren.

spa kopen

Hoe koop ik een Michael Phelps zwemspa?

Ben je klaar om te investeren in een van deze topzwemspa's voor 2024? Een Michael Phelps Signature Swim Spa is een zwembadalternatief voor alle seizoenen dat je niet alleen dit jaar kunt gebruiken, maar nog vele jaren. Klik hier voor meer informatie over hoe je een oase in je achtertuin creëert met een Michael Phelps Signature Swim Spa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas dealer voor meer informatie over het eigendom van een zwemspa. Benieuwd hoeveel een Michael Phelps zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen