watergymnastiek parkinson

Lichaamsbeweging in water: Voordelen voor mensen met de ziekte van Parkinson

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van elke gezonde levensstijl. Maar voor mensen met de ziekte van Parkinson kan regelmatige beweging een sleutelrol spelen in een holistisch behandelplan. 

Mensen met Parkinson, een chronische en progressieve neurodegeneratieve aandoening, ervaren een scala aan symptomen, waaronder tremor, stijfheid, vertraagde bewegingen en houdingsinstabiliteit. Ongeveer een miljoen Amerikanen lijden eraan en elk jaar wordt bij bijna 90.000 mensen de diagnose gesteld.

Lichaamsbeweging biedt talloze voordelen voor deze mensen, of ze nu net gediagnosticeerd zijn of al jaren met de ziekte leven. Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging de symptomen kan verbeteren en mogelijk zelfs de progressie van de ziekte kan vertragen.

Lichaamsbeweging in het water blijkt bijzonder therapeutisch te zijn. Of het nu gaat om zwemmen in een zwemspa, aqua-aerobics of gewoon genieten van het drijfvermogen van het water, lichaamsbeweging in het water kan mensen met Parkinson helpen hun symptomen onder controle te houden, stress te verlichten en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. 

Zwemmen spa stretching routine

Bewegen en Parkinson

Van dopamine-gebaseerde therapieën tot diepe hersenstimulatie, de vooruitgang in de behandeling van Parkinson heeft mensen met de ziekte in staat gesteld om verbetering in hun symptomen te zien.

Medicijnen stoppen echter niet noodzakelijkerwijs de progressie van de ziekte.  

Van het verbeteren van de motorische functie tot het behouden van de cognitieve functie, lichamelijke activiteit kan niet alleen de symptomen beheersen, maar mogelijk ook de progressie van de ziekte vertragen[bron]. Het opnemen van lichaamsbeweging in een algemeen behandelplan kan een veelzijdige aanpak bieden voor het omgaan met Parkinson. 

Verbeterde motorische functie

Parkinson tast vooral de dopamine producerende neuronen in de hersenen aan, wat leidt tot motorische stoornissen. Mensen hebben vaak last van trillingen, stijfheid, trage bewegingen en spierkrampen. Daarnaast kunnen ze moeite hebben met evenwicht en duizeligheid - wat hun valrisico kan verhogen. 

Lichaamsbeweging kan deze symptomen echter helpen verbeteren. 

Uit een meta-analyse gepubliceerd in Frontiers in Aging Neuroscience Exercise bleek dat lichaamsbeweging, waaronder aquatherapie, de progressie van deze symptomen kan vertragen en tegelijkertijd de mobiliteit en het evenwicht kan verbeteren. Daarnaast kan regelmatige lichaamsbeweging het lopen verbeteren, waardoor mensen met Parkinson zich vrijer en onafhankelijker kunnen bewegen.

Neuroprotectieve effecten

Als we denken aan de voordelen van lichaamsbeweging, denken we vaak aan de fysieke voordelen - het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het vergroten van kracht of het behouden van de algehele fitheid. De voordelen van doelgericht bewegen gaan echter veel verder dan alleen het laten pompen van je hart; er is ook een grote invloed op de gezondheid van je hersenen.

En die fysiologische en biochemische veranderingen in de hersenen zijn bijzonder gunstig voor mensen met Parkinson.

Opkomend onderzoek suggereert dat lichaamsbeweging neuroprotectieve effecten kan hebben bij de ziekte van Parkinson. Lichaamsbeweging stimuleert het vrijkomen van neurotrofe factoren, stoffen die de groei en overleving van neuronen ondersteunen. Door het bevorderen van neuroplasticiteit - het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te reorganiseren - kan lichaamsbeweging helpen om de progressie van Parkinson te vertragen en de cognitieve functie te behouden.

Verbeterd humeur

Leven met een chronische ziekte als Parkinson kan zijn tol eisen op de geestelijke gezondheid en leiden tot depressie, angst en sociaal isolement. Uit gegevens blijkt dat minstens 50 procent van de mensen met Parkinson een vorm van depressie ervaart en tot 40 procent een angststoornis.

Lichaamsbeweging werkt als een natuurlijke stemmingsverbeteraar en zorgt voor het vrijkomen van endorfine, de chemische stoffen die stress verlichten en een gevoel van welzijn geven. Bovendien bevordert deelname aan groepslessen sociale banden, waardoor gevoelens van eenzaamheid afnemen en een gemeenschapsgevoel ontstaat.

Verbeterde levenskwaliteit

Uiteindelijk leidt de cumulatieve impact van lichaamsbeweging op het fysieke, cognitieve en emotionele welzijn tot een hogere kwaliteit van leven voor mensen met Parkinson. Door patiënten in staat te stellen actief met hun symptomen om te gaan en levensbevorderende activiteiten te ondernemen, geeft lichaamsbeweging hen een gevoel van zeggenschap en controle over deze ontmoedigende diagnose.

houdingsoefeningen senioren

Voordelen van lichaamsbeweging in water voor mensen met de ziekte van Parkinson

Als het om lichaamsbeweging voor Parkinson gaat, is er geen standaardaanpak. Het belangrijkste is om activiteiten te vinden die aansluiten bij individuele voorkeuren, vaardigheden en doelen. Van tai chi en yoga tot fietsen en zwemmen, er is een breed scala aan oefenvormen die geschikt zijn voor mensen met Parkinson.

Lichaamsbeweging in het water blijkt bijzonder heilzaam te zijn, omdat het water een comfortabele en rustgevende omgeving biedt om in te bewegen. Van verbeterde mobiliteit en motorische controle tot meer spierkracht, flexibiliteit en cardiovasculaire gezondheid, watertraining biedt een holistische aanpak van de symptomen van Parkinson. De cognitieve betrokkenheid en het mentale welzijn bieden nog meer voordelen. 

Verbeterde mobiliteit en motorische controle

Een van de belangrijkste beperkingen waarmee Parkinson-patiënten te maken hebben, is een afname van mobiliteit en motorische controle. In een vergevorderd stadium kunnen mensen last krijgen van ernstige stijfheid en langzame bewegingen en zijn ze mogelijk niet meer in staat om te lopen. 

Een van de natuurlijke eigenschappen van water, drijfvermogen, creëert een ondersteunende beweging voor lichaamsbeweging. Het kan de druk op de gewrichten verminderen en tegelijkertijd een ondersteunende omgeving bieden. Als je traint in water dat borstdiep is, wordt die druk met ongeveer 80 procent verminderd. 

Onderzoek toont aan dat hydrotherapie, waaronder zwemmen, waterwandelen en aquatische aerobics, het lopen en de balanscontrole bij Parkinsonpatiënten kan verbeteren. De verminderde impact van water vermindert het risico op vallen, waardoor mensen hun coördinatie, houding en stabiliteit kunnen oefenen en verbeteren.

Michael Phelps Signature Swim Spas bieden een intimidatievrije ruimte voor wateroefeningen. Mensen die bang zijn om te vallen, kunnen zich vasthouden aan de zijkant van de spa terwijl ze therapeutische wateroefeningen doen. Bovendien biedt het slipvaste comfortvloersysteem een unieke combinatie van grip en tractie, waardoor mensen erop kunnen vertrouwen dat ze veilig kunnen oefenen.

Verhoogde spierkracht en flexibiliteit

Naarmate de ziekte van Parkinson voortschrijdt, krijgen mensen vaak last van spierzwakte en stijfheid. 

Water biedt een natuurlijke weerstand die de spierkracht en het uithoudingsvermogen vergroot. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat weerstandstrainingsprogramma's op basis van water de spierflexibiliteit aanzienlijk verbeteren, gewrichtsstijfheid verminderen en algemene bewegingspatronen verbeteren.

Michael Phelps zwemspa's bieden een royale ruimte voor watertraining. Met de instelbare zwemstroom kunnen eigenaars de intensiteit van hun weerstandstraining aanpassen aan hun fitnessniveau en doelen. Mensen kunnen waterwandelen, aquajoggen of tegen de stroom in zwemmen. Maar mensen kunnen ook toestellen voor aquatraining gebruiken, zoals halters of roeibalken, om specifieke krachtoefeningen te doen.

Bovendien kunnen eigenaars van een zwemspa de watertemperatuur aanpassen tot 99 graden in het zwemgedeelte, zodat ze hun waterervaring kunnen afstemmen op hun voorkeuren. Oefenen in warm water kan helpen om de spieren te ontspannen, de bloedstroom te verhogen en stijfheid te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om te bewegen en te strekken. Deze verbeterde flexibiliteit zorgt voor een groter bewegingsbereik tijdens de oefeningen, wat de mobiliteit van de gewrichten bevordert en het risico op letsel vermindert - wat vooral goed is voor mensen met de ziekte van Parkinson. 

Verbeterde cardiovasculaire gezondheid

Regelmatige aerobe lichaamsbeweging is cruciaal voor het behoud van een gezond cardiovasculair systeem bij mensen met de ziekte van Parkinson. Watertraining in een zwemspa biedt niet alleen een toegankelijke en veilige omgeving, maar ook cardiovasculaire voordelen.

Aerobe wateractiviteiten zoals zwemmen en waterwandelen verhogen de hartslag effectief en bevorderen de cardiovasculaire conditie. De hydrostatische druk van water zorgt voor extra weerstand, waardoor het hart en de longen extra worden uitgedaagd. Deze activiteiten helpen het cardiovasculaire systeem te versterken en verminderen het risico op hart- en vaatziekten die vaak gepaard gaan met de sedentaire levensstijl van Parkinsonpatiënten.

Cognitieve betrokkenheid en mentaal welzijn

De invloed van lichaamsbeweging op de cognitieve functie en het psychologisch welbevinden is goed gedocumenteerd, en lichaamsbeweging in water is daarop geen uitzondering. Onderzoek suggereert dat lichaamsbeweging in water diepgaande positieve effecten kan hebben op de cognitie bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Studies hebben aangetoond dat wateroefeningen de afgifte van endorfine stimuleren, neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de stemming en het verminderen van pijn. Bovendien worden bij oefeningen in het water meerdere zintuiglijke systemen betrokken, waaronder tactiele, visuele en auditieve, wat de cognitieve stimulatie verbetert.

Lichaamsbeweging in het water biedt ook een stimulerende sociale omgeving die interactie tussen de deelnemers bevordert, gevoelens van isolement vermindert en het algehele mentale welzijn verbetert.

hoe koop ik een zwembroek

Hoe koop ik een Michael Phelps zwemspa?

Ben je klaar om te investeren in een van deze topzwemspa's voor 2024? Een Michael Phelps Signature Swim Spa is een zwembadalternatief voor alle seizoenen dat je niet alleen dit jaar kunt gebruiken, maar nog vele jaren. Klik hier voor meer informatie over hoe je een oase in je achtertuin creëert met een Michael Phelps Signature Swim Spa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas dealer voor meer informatie over het eigendom van een zwemspa. Benieuwd hoeveel een Michael Phelps zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen