knievervanging

Herstellen na knieprothese: Voordelen van aquatische oefeningen

U leeft al jaren met artrose en de chronische kniepijn heeft een tol geëist van uw humeur, slaap en algehele levenskwaliteit. Activiteiten waar u ooit van genoot lijken verre herinneringen, omdat de constante pijn in uw knieën u dwingt om vaker "nee" te zeggen dan u zou willen. Het is een dagelijkse strijd en je bent maar al te bekend met de beperkingen die het je oplegt. 

U hebt uw behandelingsopties overwogen, inclusief chirurgie. Toch voelt de gedachte om een volledige knieprothese te ondergaan als een overweldigende beslissing.

Maar een volledige knieprothese is een veel voorkomende operatie: elk jaar ondergaan meer dan 790.000 mensen de ingreep. En 1 op de 10 Amerikanen zal een knieprothese ondergaan voor de leeftijd van 80 jaar. De mensen die voor de ingreep kiezen, melden vaak een opmerkelijke verbetering van hun algehele welzijn. Ze herontdekken het vermogen om met gemak te bewegen en aan activiteiten deel te nemen. 

De reis naar volledig herstel eindigt echter niet met de operatie. Een oefenprogramma op maat is een cruciale stap op weg naar het herwinnen van kracht en flexibiliteit.

Sommige mensen hebben echter moeite met zwelling en het belasten van hun been na de operatie. Wateroefeningen en -therapie kunnen echter worden opgenomen in een revalidatieroutine om pijn en zwelling te verminderen en de functie van het gewricht te verbeteren. 

Sommige faciliteiten maken gebruik van warmwaterzwembaden, maar een zwemspa thuis kan u helpen te profiteren van watertraining terwijl u herstelt van een volledige knieprothese-operatie. 

Zwemmen spa stretching routine

Voordelen van aquatische oefening na knieprothese

Het kan enkele maanden tot een jaar duren om volledig te herstellen en alle voordelen van een volledige knieprothese te ervaren. En in die eerste dagen kunt u ups en downs ervaren. Sommige dagen voelt het echt alsof u een nieuw gewricht hebt. Andere dagen voelt u zich stijf, pijnlijk en zwak. 

En hoewel het contra-intuïtief lijkt, kunnen fysiotherapie en lichaamsbeweging je helpen om met het ongemak om te gaan. Wateroefeningen kunnen bijzonder nuttig zijn omdat het water een ondersteunende omgeving is. Het drijfvermogen van water vermindert de gewichtsbelasting op de knie, waardoor u pijnvrij kunt bewegen zonder overmatige belasting van het gewricht.

Watertraining na een knieoperatie biedt ook extra voordelen.

Cardiovasculaire gezondheid

Lichaamsbeweging in het water mag dan weinig impact hebben, het kan nog steeds een manier zijn om je algehele gezondheid en fitheid te verbeteren. Of je nu zwemt, in het water loopt of aan wateraerobics doet, de bewegingen brengen je hartslag omhoog. Dit helpt je aerobe capaciteit te verbeteren, wat het vermogen van je lichaam is om zuurstof efficiënt te gebruiken tijdens een fysieke activiteit. Daarnaast verbetert beweging in het water de bloedsomloop, wat zwelling en oedeem kan verminderen - vaak voorkomend na een knieoperatie.

Verhoogde mobiliteit

Zwelling en stijfheid rond de operatieplaats en in het gewricht zijn normaal na een knieoperatie. Het kan moeilijk aanvoelen om uw knie volledig te bewegen. Maar lichaamsbeweging en trainen in het water kan de mobiliteit van het gewricht geleidelijk verbeteren. Het drijfvermogen van water gaat de effecten van de zwaartekracht tegen, waardoor het gemakkelijker wordt om oefeningen uit te voeren die op het land een uitdaging kunnen zijn. Dit helpt bij het vergroten van het bewegingsbereik en het verminderen van stijfheid in het kniegewricht.

Verbeterde spierkracht en uithoudingsvermogen 

Lichaamsbeweging in het water vereist dat je verschillende spiergroepen gebruikt. Zelfs als je aan het waterwandelen bent, gebruik je je benen, core en armen. Zwemmen is ook een lichaamsoefening. Water heeft een natuurlijke weerstand die je kan helpen spierkracht op te bouwen, vooral in de quadriceps, hamstrings en kuitspieren. Het versterken van deze spieren kan helpen om het kniegewricht te stabiliseren en de algehele functie van het gewricht te verbeteren.

Pijnbestrijding 

Het is normaal om na elke operatie pijn te hebben. Bij een knieprothese kunt u de eerste paar maanden wat ongemak verwachten. Maar de hydrostatische druk van water heeft een natuurlijk pijnstillend effect, verlicht de pijn en vermindert de zwelling in het kniegebied. Hierdoor kunt u oefeningen met meer comfort uitvoeren.

watergymnastiek knieprothese

Soorten wateroefeningen voor na de knieprothese

Medische professionals, waaronder artsen en fysiotherapeuten, pleiten sterk voor lichaamsbeweging na een volledige knieprothese. Lichaamsbeweging kan complicaties zoals bloedstolsels helpen voorkomen, de bloedsomloop verbeteren en de algehele stemming en het welzijn verbeteren. 

Watertraining is een zachte benadering om het dagelijkse leven weer op te pakken na een knieoperatie. U kunt talloze oefeningen in uw revalidatieroutine opnemen op basis van uw fitnessniveau en wat u leuk vindt. 

Vergeet niet dat het altijd een goed idee is om een medische professional te raadplegen voordat je aan een nieuwe trainingsroutine begint, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt. Zij kunnen je persoonlijke begeleiding geven op basis van je individuele behoeften en mogelijkheden.

watertherapie
Wandelen in een zwemspa kan je helpen je conditie te verbeteren zonder je rug te belasten.

Wandelen in het water

Wandelen in heuphoogte is een uitstekende manier om te beginnen met trainen in het water. Ga rechtop staan met je schouders naar achteren en je kern in beweging. Houd je blik naar voren gericht. Begin op de plaats te lopen, til je knieën op en zwaai met je armen zoals je zou doen tijdens een gewone wandeling. Concentreer je op gecontroleerde en weloverwogen bewegingen.

Als je in een Michael Phelps Signature Swim Spa traint, kun je de eindeloze stroming in het zwembad gebruiken om de intensiteit van de training te verhogen. Het kan zijn dat je snel na de operatie weinig weerstand nodig hebt. Maar als je je kracht weer opbouwt, kun je de snelheid van de stroming aanpassen. Michael Phelps zwemspa's hebben snelheidsinstellingen van nul tot 100.

De waterdiepte van de zwemspa is meer dan 2 meter, waardoor het ideaal is om te profiteren van de natuurlijke eigenschappen van water. Het drijfvermogen kan de stress op je gewrichten tot 80 procent verminderen, afhankelijk van je lengte.

Benen zwaaien

Als je aan de zijkant van de zwemspa staat, kun je gecontroleerde beenzwaaibewegingen in verschillende richtingen maken. Deze oefening helpt de flexibiliteit en het bewegingsbereik in de knie te verbeteren.

Michael Phelps zwemspa's hebben een antislipvloersysteem dat grip en comfort biedt terwijl je traint. Met dit systeem kun je talloze wateroefeningen doen zonder bang te hoeven zijn dat je valt of waterschoenen nodig hebt.

Watergymnastiek

Water-aerobics is niet alleen voor het buurthuis. Met een Michael Phelps zwemspa kun je thuis in het gemak en de privacy van je achtertuin aan water-aerobics doen. Je kunt de temperatuur van het water naar wens instellen, met een therapeutisch bereik van rond de 90 graden.

Ideeën voor workouts in het water nodig? Het H2Xercise boek, dat bij uw zwemspa wordt geleverd. Er staan talloze oefeningen in, van krachtoefeningen tot oefeningen die je cardiofitness op de proef stellen.

zwemmen in plaats zwembad

Zwemmen

Volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons is zwemmen een uitstekende activiteit met weinig impact voor mensen die een volledige knieprothese hebben gehad. Gewoonlijk kunt u beginnen met zwemmen zodra de wond voldoende genezen is. 

Maar het is belangrijk om met je arts te bespreken wanneer je moet beginnen.

Waarom is zwemmen zo nuttig? Het is een training voor het hele lichaam die je hartgezondheid, spierkracht en gewrichtsflexibiliteit kan verbeteren.

Maar terwijl het een goede workout is, kan zwemmen in een Michael Phelps zwemspa aanvoelen als een therapeutische ervaring. Je kunt het tempo van het zwemsysteem aanpassen om het intensiteitsniveau te personaliseren. En, in tegenstelling tot een zwembad, is het alleen jij en het water. Je kunt je concentreren op jezelf, je vorm en wat je doelen zijn voor herstel. 

spa kopen

Hoe koop ik een Michael Phelps Signature Swim Spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een Michael Phelps Signature Swim Spa kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en relaxen in een hot tub. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het bezit van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.