Zwemmen spa stretching routine

Zwemspa stretchroutine: Bereid je voor op zomerfitness

De winterse grijzen zijn vervangen door zomerse dagen. De wolken zijn weggetrokken, de kou is verdwenen. Je kunt de warmte op je gezicht voelen als je 's ochtends naar de patio gaat voor je kopje koffie. Het is een welkom gevoel, zelfs als je naar een van de eerste muggen van het seizoen zwaait. 

De zomer kan zo vol mogelijkheden zijn, het weer perfect voor je favoriete activiteiten. Je kunt in de tuin werken of een afspraak maken met vrienden. Je kunt je favoriete pad bewandelen met je viervoeter of samen met vrienden trainen voor een halve marathon. Of, als je een manier zoekt om af te koelen, ga je het water in en begin je te trainen voor een triatlon. 

De overgang van inactiviteit in de winter naar lichaamsbeweging in de zomer kan ons lichaam echter in gevaar brengen voor overbelastingsblessures. Je doet misschien meer dan je gewend bent of gebruikt spieren die nog niet getraind zijn. Het resultaat kan pijn of ontsteking zijn, veroorzaakt door herhaald gebruik en microtrauma.

Dat betekent natuurlijk niet dat je twee keer na moet denken voordat je met vrienden gaat zwemmen of een hovenier inhuurt. Als je de tijd neemt om op te warmen, te stretchen en je kracht te verbeteren, kun je deze zomer gezond en actief blijven.

Rek- en strekoefeningen in het zwembad en hydrotherapie-oefeningen kunnen bijzonder nuttig zijn. Water is niet alleen goed voor de gewrichten, maar biedt ook weerstand om je lichaam te versterken. De tijd nemen om te stretchen en te versterken, vooral in een Michael Phelps Signature Swim Spa, kan je helpen het beste uit de zomer te halen en je op je best te voelen dit seizoen en daarna.

aquajoggen voor sporters

Sportblessures in de zomer

Is je motivatie om te sporten ontstaan door de bloemen in je tuin? Je bent niet de enige. Volgens onderzoek kan de zin om te sporten in de winter met een derde afnemen. De kortere dagen en koudere temperaturen kunnen een "winterslaap" veroorzaken.

Maar in de zomer is de combinatie van frisse lucht, warme zon en quality time met vrienden de perfecte combinatie om te sporten en buiten te bewegen.

Het is echter cruciaal om langzaam te beginnen en geleidelijk de intensiteit, duur en frequentie van je workouts te verhogen. Deze aanpak zorgt ervoor dat je lichaam zich kan aanpassen en vermindert het risico op overbelastingsblessures.

Het is ook belangrijk om een goede warming-up en cooling-down te doen. Dynamische bewegingen en stretches voor een activiteit helpen de bloedstroom te verhogen en je spieren en gewrichten voor te bereiden. Sluit je trainingssessie ook af met statische stretchoefeningen om de flexibiliteit te bevorderen en te helpen bij het herstel.

Als je in de zomer actiever wordt, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Let op elk ongemak, ongewoon gevoel of pijn tijdens je training. Als iets niet goed aanvoelt, is het cruciaal om te rusten, indien nodig medisch advies in te winnen en je activiteiten dienovereenkomstig aan te passen. Pijn negeren kan blessures verergeren en je hersteltijd verlengen.

Veel voorkomende overbelastingsblessures in de zomer zijn onder andere shin splints, tenniselleboog en verstuikingen en verrekkingen. 

water-aerobics armen

Trainen in een zwemspa

Actief blijven is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn - en niet alleen in de zomer. Maar je hebt misschien niet altijd zin om naar de sportschool te gaan nadat je een middagje mulch hebt neergelegd of met je gezin door de dierentuin hebt gewandeld.

Hoe zit het met in het water gaan en gewoon bewegen?

Het water voelt verfrissend aan en zorgt voor de stretching en versterking die je nodig hebt zonder dat je je achtertuin hoeft te verlaten. 

En met een Michael Phelps zwemspa kun je watertraining in je routine opnemen. Een zwemspa is een alternatief voor een zwembad in de achtertuin en heeft een continue waterstroom om stationair te zwemmen. Je kunt ook wandelen, joggen en trainen tegen de waterstroom in. Ingebouwde therapiezitjes hebben massagestralen voor ontspanning en verlichting van spanningen.

Als je de zwemspa wilt gebruiken voor waterstretches en herstel, kun je de watertemperatuur aanpassen zodat deze in het therapeutische bereik ligt. Warm water verhoogt de bloedsomloop en flexibiliteit zodat je beter kunt bewegen in je dagelijkse leven.

Zwemmen spa stretching routine

Voordelen van bewegen in water

Water biedt een scala aan voordelen en de eigenschappen ervan zorgen voor een veilige, comfortabele omgeving om te sporten.

Drijfvermogen: Watertraining staat bekend om zijn lage impact. Het drijfvermogen van water vermindert de druk op de gewrichten aanzienlijk, waardoor het risico op blessures bij inspannende oefeningen afneemt. 

Michael Phelps zwemspa's hebben een waterdiepte van 51 inch, waardoor de invloed van de zwaartekracht op je lichaam tot 80% wordt verminderd. Hierdoor kun je een volledig scala aan bewegingsoefeningen doen zonder je zorgen te maken over overbelasting van je gewrichten of ongemak.

Weerstand: De weerstand van het water zorgt voor een uitdagende workout voor je spieren, waardoor je effectief strakker wordt en kracht opbouwt zonder dat je zware gewichten nodig hebt. Daarnaast helpt de natuurlijke weerstand van water de flexibiliteit en het bewegingsbereik te verbeteren, waardoor vloeiende bewegingen worden bevorderd en spierstijfheid wordt voorkomen. 

Hydrostatische druk: De hydrostatische druk die door het water wordt geleverd, helpt ook zwellingen te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en de stabiliteit van de gewrichten te verbeteren.

watergymnastiek

Zwemspa stretchroutine

Om je lichaam voor te bereiden op de zomer en je conditie te verbeteren, hebben we een stretchroutine voor zwemspa's ontwikkeld waar iedereen baat bij heeft, of je nu binnenshuis een winterslaap hebt gehouden of je golfspel wilt verbeteren. 

Daarnaast kan deze routine worden gebruikt om spierspanning te verlichten na een lange vlucht of een epische autorit.

Rechte beenloop

Sta rechtop met je core ingeschakeld. Til een been zo hoog mogelijk op en laat het voor je zakken. Herhaal de beweging met het andere been. Loop van het ene uiteinde van de zwemspa naar het andere, waarbij je reps telt of een specifieke tijdsduur instelt.

Piriformis-loop: Buig je knie en til hem in een hoek naar het wateroppervlak, waarbij je knie naar buiten wijst. Je moet een rek voelen in je bekken en heupen.

Heupflexie en -extensie

Til één been voor je op en strek het dan achter je uit. Als je moeite hebt met je evenwicht, houd je dan ter ondersteuning vast aan de zijkant van de zwemspa.

Strekken boven het hoofd

Klem je handen in elkaar en til je armen op, zodat de schouders en bovenrug worden gestrekt. Deze stretch is goed voor zwemmers, golfers, honkbalspelers of mensen met schoudermobiliteitsproblemen.

Strekken van het kruislichaam

Leg één arm over je borst en gebruik je andere arm om hem zachtjes dichter bij je lichaam te brengen.

Split stand vliegen 

Neem een gespleten houding aan voor extra stabiliteit. Breng je armen voor je en open ze, en sluit ze dan weer. Om het uitdagender te maken kun je aquatische halters gebruiken.

Core rotaties: Houd je armen voor je en draai van links naar rechts, waarbij je je kernspieren aanspant.

Door deze oefeningen in je zwemspa-routine op te nemen, kun je genieten van de voordelen van het stretchen en versterken van je lichaam terwijl je het risico op blessures minimaliseert. Of je nu een beginner bent of enige fitnesservaring hebt, deze oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk.

thuis zwemmen

Hoe koop ik een Michael Phelps Signature Swim Spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een Michael Phelps Signature Swim Spa kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en relaxen in een hot tub. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het bezit van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.