volwassen zwemmer

5 essentiële zwemoefeningen voor je zwemspa

Zwemmen is niet alleen een sport - het is ook een vaardigheid. Of moeten we zeggen vaardigheden. Je moet door het water kunnen bewegen terwijl je ademt, trapt en jezelf voortstuwt met je armen. Als je het goed doet, kan het lijken alsof je zweeft. Als je met een slechte techniek zwemt, kun je jezelf afremmen - en het zwemmen moeilijker maken dan je zou willen. Maar er is een manier om een betere zwemmer te worden en je tijd in het water aangenamer te maken: zwemoefeningen.

Oefeningen isoleren en benadrukken soms een aspect van het zwemmen, zodat je kunt werken aan die perfecte techniek. Zelfs de beste zwemmers nemen oefeningen op in hun trainingen. Als je de tijd neemt om aan je ellebooghouding en ademhaling te werken, kun je de gewenste verbeteringen zien.

Maar het is niet altijd gemakkelijk. Het vergt veel focus en toewijding in het water.

Een Michael Phelps Signature Swim Spa kan het makkelijker maken om zwemoefeningen in je trainingsroutine op te nemen. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat de man in de volgende baan aan het doen is of je sessie af te breken omdat een zwemles het zwembad nodig heeft. Bovendien kun je door de gemakkelijke toegang tot de eindeloze zwemervaring vaker zwemmen. Door de juiste techniek te verbeteren en oefeningen in te bouwen, kun je een sterkere en betere zwemmer worden.

zwemmen in een zwemspa

Het belang van zwemoefeningen

Zwemoefeningen zijn niet alleen voor professionele atleten of wedstrijdzwemmers. Ze zijn een essentieel onderdeel van het trainingsschema van elke zwemmer en bieden een breed scala aan voordelen, van een verbeterde techniek tot een groter uithoudingsvermogen en algehele fitheid. 

Door oefeningen in je trainingsroutine op te nemen, kun je een sterkere, efficiëntere en zelfverzekerdere zwemmer worden.

Vaardigheidsverbetering

Met oefeningen kun je een bepaalde beweging of een bepaald element van je slag benadrukken. Je kunt een oefening doen die zich richt op je lichaamshouding, armbeweging of zelfs trap. Het doel is om een geest-spierverbinding te creëren en je lichaam te leren hoe die vaardigheid aanvoelt. Naarmate het natuurlijker wordt, kun je een gevoel voor die vaardigheid ontwikkelen wanneer je je favoriete set zwemt. 

Deze verbeteringen aan je vaardigheden helpen niet alleen je algemene zwemtechniek te verbeteren, maar ook je efficiëntie in het water.

Verhoogd zwemuithoudingsvermogen

Heb je wel eens het gevoel dat je even op adem moet komen nadat je een stuk in het zwembad hebt gezwommen? Misschien heb je het gevoel dat je uit vorm bent en dat je je zwemuithoudingsvermogen moet opbouwen. Hoewel je uithoudingsvermogen wel wat verbetering kan gebruiken, hoef je niet per se uit vorm te zijn. Je moet je gewoon concentreren op efficiënt zwemmen en ademhalen.  

Met oefeningen kun je je concentreren op de techniek van het zwemmen, waardoor je beter door het water beweegt. Naarmate je je techniek verbetert, verbruik je minder energie bij elke slag, waardoor je langer een constant tempo kunt aanhouden.

Daarnaast zijn veel zwemoefeningen gericht op specifieke spiergroepen, zoals je core, schouders en benen. De oefeningen helpen je om deze spiergroepen te versterken en sterkere spieren zorgen ervoor dat je met minder inspanning kunt zwemmen.

Correctie beroerte

Oefeningen zijn een waardevol hulpmiddel voor het corrigeren van zwemslagen omdat ze je in staat stellen om de complexe zwembeweging op te splitsen in hanteerbare componenten.

Als je een bepaald aspect van je slag isoleert, worden eventuele fouten of inefficiënties duidelijker. Een inhaaloefening voor freestyle kan je bijvoorbeeld helpen op te merken of één arm harder trekt of dat je handen onder verschillende hoeken het water ingaan.

Als je het lastig vindt om je te concentreren op die inefficiënties of zwakke punten, kun je een onderwatercamera zoals een GoPro gebruiken om je slag te analyseren. Je kunt de beelden tijdens het afspelen vertragen om die elementen te zien. Je kunt de beelden ook opsturen voor een videoanalyse. 

Een andere manier om je slag te corrigeren is het gebruik van zwemspiegels op de bodem van de zwemspa. Zwemspiegels geven je direct visuele feedback over je zwemslagen. Je kunt je vorm, lichaamshouding en slag zien terwijl je zwemt. Deze realtime feedback is van onschatbare waarde om ter plekke aanpassingen te maken.

Terwijl je je oefeningen doet, kun je precies zien waar je hand het water ingaat en of je linkerarm oversteekt. Je kunt tijdens de oefening direct veranderingen aanbrengen en ervoor zorgen dat je je slag corrigeert. 

Variatie 

Je uitzicht in het water verandert niet vaak. In het zwembad is het de zwarte lijn onderaan de baan. In een Michael Phelps zwemspa gebruik je het antislip vloersysteem om je lichaamshouding te bepalen. Je zwemt vaak dezelfde slagen en je trainingsafstanden kunnen week na week hetzelfde zijn. 

Hoewel je van zwemmen houdt, kan trainen eentonig aanvoelen. En verveling is nooit goed als je je fitnessdoelen probeert te bereiken. Het integreren van oefeningen in je training voegt variatie toe aan je routine. De oefeningen helpen je niet alleen om beter te worden in het water, maar houden de training ook interessant. 

triatlon zwemtips

Zwemoefeningen in een zwemspa

Bij zwemoefeningen draait alles om jou en het verbeteren van je slag. Maar als je met een groep of in een gemeenschappelijk zwembad zwemt, kan het moeilijk zijn om je te concentreren op wat je moet doen om je doelen te bereiken.

Een Michael Phelps Signature Swim Spa kan een aanvulling zijn op je zwembadsessies en geeft je de gecontroleerde omgeving en privacy die je wilt om aan je techniek te werken. Daarnaast maakt het gemak van de achtertuin het een effectieve oplossing voor regelmatige training en verbetering.

Ruimtelijk-bewust ontwerp

Michael Phelps Signature zwemspa's zijn ontworpen om in kleinere ruimtes te passen, waardoor ze ideaal zijn voor thuisinstallaties. Of je nu een achtertuin hebt of een speciale ruimte binnenshuis, een zwemspa kan gemakkelijk voldoen aan je trainingsbehoeften zonder dat je de ruimte van een traditioneel zwembad nodig hebt.

Instelbare stroom

Zwemspa's zijn uitgerust met regelbare zwemstromen die weerstand creëren waartegen je zwemt. Hierdoor kun je verschillende zwemslagen en zwemoefeningen oefenen in een gecontroleerde omgeving. Je kunt de intensiteit van de stroming aanpassen aan je vaardigheidsniveau, waardoor het een ideale omgeving is voor zowel beginnende als ervaren zwemmers om aan hun technieken te werken.

Michael Phelps zwemspa's hebben een aandrijfsysteem en de snelheidsinstellingen gaan van nul tot honderd. Je kunt in een zwemspa wel 54 seconden per 100 meter zwemmen. 

Eindeloos zwemmen 

In tegenstelling tot een traditioneel zwembad waar je moet omkeren als je het einde bereikt, biedt een zwemspa een eindeloze zwemervaring. Deze ononderbroken zwemruimte is perfect voor het oefenen van oefeningen waarbij je ononderbroken moet zwemmen, zodat je je zonder onderbrekingen kunt concentreren op je vorm, ademhaling en uithoudingsvermogen.

Gecontroleerde omgeving 

Zwemspa's bieden een gecontroleerde omgeving. Je gaat nooit naar een zwemles en vraagt je af of de badmeester dienst heeft of dat je een baantje moet delen. Bovendien kun je het water instellen op de temperatuur van je voorkeur om te trainen. Dankzij deze gecontroleerde omgeving kunnen zwemmers zich volledig concentreren op hun oefeningen zonder afleiding, waardoor het makkelijker wordt om zich te concentreren op het verbeteren van specifieke aspecten van hun techniek.

Privé en comfortabel

Oefeningen zijn een integraal onderdeel van elk zwemprogramma, of je nu een doorgewinterde zwemmer of een beginner bent. Ze zijn echter vooral belangrijk als je nieuw bent in de sport. Het kan echter intimiderend zijn om naar het zwembad te gaan met je peddels, boei en snorkel - vooral als je niet echt bedreven bent in het gebruik ervan. In een zwemspa kun je zwemoefeningen doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken of anderen naar je kijken. Het biedt een comfortabele en vertrouwde omgeving die regelmatige oefening en vaardigheidsontwikkeling aanmoedigt.

Toegang het hele jaar door

Het maakt niet uit waar je traint, de meeste zwembaden zijn minstens een paar weken per jaar gesloten. Of, als het buiten is, kan het voor het seizoen sluiten. Zwemspa's zijn uitgerust met temperatuurregelaars, zodat je het hele jaar door kunt zwemmen, ongeacht het weer buiten. Deze consistente toegang zorgt ervoor dat je je trainingsroutines kunt volhouden en gestaag vooruitgang kunt boeken in je zwemoefeningen.

zwemspullen

5 zwemoefeningen om je voorcrawl te verbeteren

Zwemoefeningen zijn een essentieel onderdeel van de training van elke zwemmer en stellen je in staat om je techniek, uithoudingsvermogen en algehele conditie te verbeteren. 

Met een Michael Phelps Signature Swim Spa heb je een handig en effectief hulpmiddel om deze oefeningen in je dagelijkse routine op te nemen, ongeacht de ruimte die je thuis hebt.

Het is belangrijk om altijd te beginnen met een warming-up en je te concentreren op één oefening per keer. Neem geleidelijk verschillende oefeningen op in je reguliere zwemsessies om je voorkruipslag steeds verder te verbeteren.

Inhaaloefening

Deze oefening helpt je om je vrije slag techniek te verbeteren door de beweging van elke arm te isoleren. Zwem met één arm terwijl je de andere arm gestrekt voor je houdt. Zodra de leidende arm een slag heeft gezwommen, schakel je over naar de andere arm en "haal je in" bij elke slag.

Sleepboor met vingertop

Zwemmen met een hoge ellebooghouding helpt je om weerstand en overslag te verminderen en je voortstuwing te verbeteren. De fingertip drag drill overdrijft de hoge ellebooghouding zodat je efficiënter kunt zwemmen en de druk op de schouder vermindert.

Als je aan de vingertop sleepoefening werkt, is je lichaam in een gestroomlijnde positie. In de herstelfase van je slag, til je de elleboog op zodat deze in een hoge positie is. Je lichaam zal in een stroomlijnpositie zijn. Laat je vingertoppen lichtjes over het wateroppervlak glijden voordat je je vingertoppen en hand volledig onderdompelt. 

Ga op deze manier enkele minuten door met zwemmen. 

6-3-6 boor

Zwem zes slagen met de nadruk op lange, krachtige halen, schakel dan over naar drie slagen met de nadruk op een snelle en sterke trap en eindig met nog zes krachtige slagen.

Deze oefening helpt je om een sterke voortstuwing van je armen en benen te combineren en leert je hoe je soepel tussen de verschillende fases van de slag kunt wisselen.

Zorg ervoor dat je de snelheid van de zwemspa aanpast aan de hand van de oefening. Misschien moet je het tempo verlagen zodat je de 6-3-6 oefening effectief kunt uitvoeren.

Bilaterale ademhalingsoefening

Adem je altijd naar rechts tijdens het sets zwemmen? Hoewel het normaal is om één kant te kiezen, is het belangrijk om te leren hoe je aan beide kanten kunt ademen. Als je maar aan één kant ademt, kan dit een onbalans in je slag veroorzaken, waardoor je lichaam naar één kant rolt. Bilateraal ademhalen zorgt ervoor dat je afwisselend aan beide kanten ademt, wat een meer symmetrische slag en een betere uitlijning van je lichaam bevordert.

De bilaterale ademhalingsoefening bevordert een evenwichtige spierontwikkeling en stelt je in staat om comfortabel te ademen, ongeacht je ademhalingskant in open water.

Bilateraal ademhalen kan in het begin lastig of uitdagend aanvoelen, maar volhouden is de sleutel. Begin met elke drie slagen te ademen, schakel dan over naar elke vijf slagen en daag je adembeheersing uit.

Je kunt de bilaterale ademhalingsoefening ook opnemen in je trainingen door gewone slagen en oefeningen af te wisselen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens een set een minuut zwemmen met bilaterale ademhaling, gevolgd door een minuut met je dominante kant en dit herhalen.

Kijkoefening 

Het is makkelijk om in een rechte lijn te zwemmen... als je er ronde na ronde naar moet staren. Maar als je eenmaal in open water bent, vergeet je misschien hoe je op het rechte pad moet zwemmen. 

Natuurlijk zijn niet alle zwemmers van plan om naar een nabijgelegen meer of oceaan te gaan voor een openwatersessie. Toch is het belangrijk om het waarnemen te oefenen omdat het je kan helpen om een continue kick te behouden en je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Om de kijkoefening uit te voeren, til je je hoofd een beetje op om de paar slagen. Houd je ogen vooruit gericht en probeer je hoofd zo min mogelijk te bewegen. Probeer in de zwemspa net boven de waterlijn aan de voorkant van de spa te kijken. U wilt niet echt voorbij de bovenkant van de spa in uw tuin kijken. Zie het eerder als een snelle en efficiënte blik boven het water.

Je kunt je waarneming timen tijdens de glijfase van je slag, die optreedt wanneer je hand naar voren is gestrekt en je lichaam gestroomlijnd is. Het doel is om je zwemritme te behouden terwijl je toch blijft kijken.

Door deze oefeningen in je trainingsroutine op te nemen, verbeter je je voorcrawl techniek, verhoog je je efficiëntie en word je een meer zelfverzekerde en vaardige vrije slag zwemmer. 

zwem-spa vakantie

Hoe koop ik een Michael Phelps Signature Swim Spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een Michael Phelps Signature Swim Spa kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en relaxen in een hot tub. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het bezit van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.