waterveiligheid kinderen

Blijf veilig in het water: 7 tips om je kinderen te leren

De zomer staat voor de deur en we voelen de opwinding al opkomen. Het is tijd om onze truien in te ruilen voor zwemkleding en onze warme chocolademelk voor koude limonade. Maar laten we het, voordat je het verfrissende water induikt, hebben over veiligheid. Want niets verpest een dagje strand of zwembad zo erg als een ongeluk.

Wist je dat er elk jaar meer dan 8.000 niet-dodelijke verdrinkingen plaatsvinden in de Verenigde Staten? Dat is een duizelingwekkend aantal! En de cijfers van het CDC laten zien dat niet alleen kinderen gevaar lopen - ook volwassenen kunnen ongelukken krijgen in het water.

Mei is de Nationale Maand van de Waterveiligheid, een tijd om mensen bewust te maken van het belang om veilig te zijn in en rond het water. 

Een Michael Phelps Signature Swim Spa is de perfecte ruimte voor gezinnen om kinderen te leren over waterveiligheid en een veilige omgeving te creëren om te zwemmen. Michael Phelps zwemspa's hebben een instelbare zwemstroom, waardoor een zwemervaring op maat mogelijk is die perfect is voor zowel beginnende als gevorderde zwemmers. Ze bieden ook voldoende ruimte voor het oefenen van zwemslagen en andere wateractiviteiten, en dat allemaal in een veilige en gecontroleerde omgeving.

waterveiligheid kinderen
Een zwemspa kan een veilige ruimte zijn om kinderen te leren hoe belangrijk het is om verantwoordelijk te zijn in en rond het water.

Nationale Maand van de Waterveiligheid

Nu de zomer voor de deur staat, is het belangrijk om te weten welke risico's water met zich meebrengt en hoe je er veilig van kunt genieten.

De Nationale Maand van de Waterveiligheid is een gezamenlijke inspanning van het Amerikaanse Rode Kruis, de National Recreation and Park Association, de Pool & Hot Tub Alliance en de World Waterpark Association, met als doel het publiek te informeren over hoe veilig te blijven tijdens wateractiviteiten.

Leren zwemmen is een van de meest effectieve manieren om het risico op verdrinking te verkleinen. Het Amerikaanse Rode Kruis meldt zelfs dat kinderen die niet leren zwemmen acht keer meer kans hebben om te verdrinken. Zwemlessen leren kinderen niet alleen hoe ze moeten zwemmen, maar ook hoe ze veilig kunnen omgaan met water en hoe ze moeten reageren in geval van nood.

Master Spas steunt met trots de Nationale Maand van de Waterveiligheid. Als onderdeel van de wereldwijde verkoop in mei 2023 doneert Master Spas een deel van de verkoop aan de Michael Phelps Foundation. De Michael Phelps Foundation heeft als doel de liefde voor zwemmen te stimuleren, waterveiligheid te bevorderen en jonge atleten in staat te stellen hun volledige potentieel te bereiken. 

waterveiligheidsmaand
Waterveiligheid is de sleutel tot plezier in uw Michael Phelps zwemspa.

7 waterveiligheidstips voor kinderen en gezinnen

Zwemmen is een geweldige manier om te bewegen, spieren op te bouwen en gezond te blijven. Het is ook een uitstekende gelegenheid voor jou en je kinderen om samen tijd door te brengen. Je kunt ze leren over het water, hun lichaam en andere mensen in een veilige omgeving waar geen auto's of fietsen in de buurt zijn.

Om de leuke sfeer te behouden, is veiligheid essentieel. Ouders moeten hun kinderen essentiële veiligheidsvaardigheden aanleren om ongelukken in het water te voorkomen. 

Oefen het zwemmen met je kinderen vroeg en vaak

Zwemlessen verbeteren niet alleen de vaardigheid van een kind in het water, maar ook hun comfort en respect. De American Academy of Pediatrics adviseert dat kinderen vanaf 1 jaar al kunnen beginnen met zwemlessen. 

Verwacht echter niet dat die sessies met een instructeur je peuter in Michael Phelps veranderen. Lessen voor kinderen tussen 1 en 4 jaar zorgen voor zwemvaardigheid en goede waterveiligheid. Het voordeel is wel dat uit onderzoek blijkt dat zwemlessen voor peuters het aantal verdrinkingen verlagen.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is zwemles een echte aanrader. Kinderen leren drijven, met hun voeten trappen, bellen blazen en zelfs de zwemslagen. Het voordeel van zwemlessen voor kinderen is zelfs dat ze van zwemmen een sport voor het leven maken. 

Het is echter belangrijk om de juiste zwemlessen voor je kind te vinden. Terwijl groepssessies leuk kunnen zijn voor sommige kinderen die graag tijd doorbrengen met vriendjes, zijn privézwemlessen misschien een betere optie voor anderen. Privézwemlessen bieden persoonlijke aandacht en een één-op-één aanpak, wat gunstig kan zijn voor kinderen die beter leren in een dergelijke omgeving. Kinderen met speciale behoeften, kinderen met watervrees of kinderen die hun zwemvaardigheden naar een hoger niveau willen tillen, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij privélessen.

Niet iedereen heeft echter toegang tot privézwemlessen. Met een Michael Phelps zwemspa in je achtertuin kunnen jij en je gezin leren zwemmen in het comfort en de privacy van je eigen huis. Dit kan vooral gunstig zijn voor kinderen die zich geïntimideerd voelen door zwemmen in openbare ruimtes of die goed gedijen in een vertrouwde omgeving.

Laat kinderen nooit zonder toezicht in het water

Een van de belangrijkste regels voor waterveiligheid is om kinderen nooit alleen in het water te laten. Zelfs als het water ondiep is, moeten kinderen altijd onder toezicht staan. Een kind heeft maar één seconde nodig om in het water te vallen en te verdrinken. 

Ook als eigenaar van een zwemspa is het cruciaal om op de hoogte te zijn van wat er rond uw spa gebeurt, zodat u snel kunt ingrijpen als dat nodig is.

Zorg ervoor dat uw zwemspa goed beveiligd is

Een Michael Phelps zwemspa is de perfecte plek om af te koelen op een warme dag of gewoon lekker te dobberen. Het is ook een geweldige manier om zwemmen en watergymnastiek in je dagelijkse routine op te nemen. 

Veiligheid zou echter een topprioriteit moeten zijn voor elke eigenaar. 

Omheiningen, afdekkingen en zwembadalarmen zijn vaak belangrijke veiligheidsvoorzieningen voor eigenaars van een ingegraven zwembad. Michael Phelps zwemspa's hebben echter veiligheid ingebouwd. 

De cover kan beveiligd en vergrendeld worden en vormt een barrière voor mensen die de zwemspa zonder toestemming willen gebruiken. Bovendien kunnen de meeste kinderen de cover niet zelf openen. Dit voorkomt toegang zonder toezicht en vermindert het risico op ongelukken of verdrinking. 

Bovendien hebben Michael Phelps zwemspa's andere veiligheidsvoorzieningen, zoals steungrepen en antislipoppervlakken, die vallen en verwondingen helpen voorkomen.

Houd een telefoon bij de hand in de zwemspa

Vaker wel dan niet, wanneer je je dag aan het water doorbrengt, is een telefoon de perfecte manier om kostbare momenten vast te leggen. 

Maar als er een ongeluk gebeurt, maakt een telefoon in de buurt het makkelijker voor iemand anders om 911 te bellen en snel hulp te krijgen.

Je moet ook een vriend of buur onder een sneltoets hebben die weet hoe je 112 en het plaatselijke alarmnummer moet bellen (voor het geval je hulp nodig hebt terwijl ze niet thuis zijn) en die weet welke stappen je moet nemen als iemand stikt.

Laat nooit waterspeelgoed onbeheerd achter

Speelgoed voor in het zwembad is bedoeld om mee te spelen. En als je kind duikringen, drijvers en andere speeltjes ziet, ziet het een uitnodiging om het water in te gaan.

Zelfs als je er niet bent om toezicht te houden.

Je moet kinderen (en volwassenen) aanmoedigen om al het waterspeelgoed op te bergen voordat ze naar binnen gaan. Dit zorgt er niet alleen voor dat het speelgoed in goede staat is, maar het weerhoudt kinderen er ook van om te proberen in het water te gaan.

Kies felgekleurde zwemkleding

Van gebloemde eendelige stukken tot effen zwembroeken, er is een scala aan stijlvolle opties voor de zomer. Maar zwemkleding is meer dan alleen mode. Door de juiste stukken te kiezen, kunt u uw kinderen veilig in het water houden. 

Hoewel je kind zich misschien blauw of groen voelt, kunnen deze kleuren eigenlijk opgaan in het water, waardoor het moeilijker is om een kind te zien dat het moeilijk heeft. Witte zwempakken zien er misschien leuk uit voor een middag op het meer. De lichtere tinten kunnen echter lijken op weerspiegelingen van wolken op het water.

Moedig je kinderen aan om felgekleurde zwemkleding te kiezen met veel contrast, zoals geel, oranje of roze. Deze tinten zullen hen meer doen opvallen en het gemakkelijker maken om hen te herkennen in nood.

Niet duiken 

Wil je je zwanenduik perfectioneren? Wil je je vrienden uitdagen voor een kanonskogelwedstrijd?

Een onvergetelijke duik in het water kan een leuke manier zijn om een middag in het zwembad door te brengen. Het Amerikaanse Rode Kruis raadt echter aan dat het water 9 meter diep moet zijn voordat je een flip, twist of pike probeert.

En voor het geval je het je afvroeg, de waterdiepte van een Michael Phelps zwemspa is 51 inch. Andere zwembadopties voor thuis zijn waarschijnlijk ook niet diep genoeg om veilig in te duiken.

Zorg ervoor dat u iedereen die uw thuisbad spa gebruikt erop wijst dat duiken niet is toegestaan. Kinderen moeten ook leren hoe ze de trap of ladder van de spa moeten gebruiken om veilig in en uit te stappen. 

En herinner iedereen eraan: Duiken is misschien niet cool, maar er zijn eindeloos veel manieren om plezier te hebben in de zwemspa.

zwemmen spa water veiligheid

Hoe koop ik een spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een Michael Phelps Signature Swim Spa kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en relaxen in een hot tub. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het bezit van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.